„Veřejná zakázka reaguje na to, že mnoho kaštanů alias jírovců je tady ve městě napadeno klíněnkou jírovcovou, je to už dlouholetý problém. V zásadě je pouze omezený počet možností řešení toho problému. Jako nejúčinnější se i ze zahraničních zkušeností jeví injektáž léčivé látky do těla stromu,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Metoda se už loni testovala v centrální městské části Moravská Ostrava a Přívoz a ukázalo se, že se osvědčila. „Na základě pozitivních zkušeností jsme se rozhodli letos tento program rozšířit na celé město. Metodu v tuto chvíli poskytuje pouze jedna jediná firma v České republice a rada města v úterý rozhodla o zadání této veřejné zakázky,“ dodal.

Údržba stromů by měla začít v dubnu a skončí nejpozději v listopadu. Cena 1,8 milionu korun je maximální, skutečná výše zakázky se pak bude odvíjet od přesného počtu ošetřených stromů. Odbor životního prostředí předpokládá, že celkový počet ošetřených stromů bude nakonec nižší, a to kvůli věku a velikosti některých stromů, u kterých injektáž nebude vhodná. „Četnost jírovců ve městě je poměrně velká. Jsou to vesměs vzrostlé a krásné stromy, které je škoda nechat degradovat touto nemocí,“ řekl primátor.

Účinná látka se do stromů aplikuje pomocí malých vrtů na obvodu kmene každého stromu. Strom ji následně svými vodivými pletivy transportuje do všech svých orgánů. Ošetření stromů má eliminovat nežádoucí a škodlivé účinky listožravého hmyzu, především pak klíněnky jírovcové.