„Smlouva o pojištění odpovědnosti radních Brna je na období od 1. července do 31. prosince letošního roku. Pojistné činí 24 200 korun. Jednotlivým radním byl poměrný podíl pojistného zahrnut do příjmů jako nepeněžitý příjem a zdaněn,“ informovala Kateřina Gardoňová z brněnského magistrátu, který náklady hradil.

Pojištění mají jen radní, na zastupitele se nevztahuje. Pro jeho vznik by muselo souhlasit všech 55 členů zastupitelstva, někteří sice zájem měli, ale někteří odmítli. Od příštího roku ho ale budou moct uzavírat stejně jako ostatní zaměstnanci kvůli změně zákona.

„Na základě toho se odpovědnost člena zastupitelstva obce za škodu, kterou způsobil obci v souvislosti s výkonem funkci, bude řídit zákoníkem práce. Výše náhrady škody způsobené nedbalostí se omezí na 4,5násobek poskytnuté průměrné měsíční odměny,“ doplnila Gardoňová.

Členové zastupitelstva budou moct od 1. ledna 2018 uzavírat s pojišťovnami individuální pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu funkce podobně jako zaměstnanci. Brno má 55 zastupitelů, mezi nimi je hnutí ANO, ČSSD, Žít Brno, KDU-ČSL, ODS, KSČM, TOP 09, Strana zelených a nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho pak vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací. Koalici tvoří ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, SZ a TOP 09, jejichž radní pojištění mají.