K šílené honičce došlo takřka na den před dvěma lety kolem 21. hodiny v Brně. Nimč usedl za volant modrého hyundaie, přestože předtím vesele popíjel alkohol. V autě vezl další tři lidi.

Když ho policisté chtěli při běžné silniční kontrole zastavit, uvědomil si, že jako profesionální řidič by měl problém. Dupl na plyn a snažil se jim ujet.

Bouračka a výbuch

„Řidič ohrožoval nejen ostatní účastníky silničního provozu, ale také své tři vyděšené pasažéry,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Petr Vala.

Video
Video se připravuje ...

Martin Nimč (25) dostal trest 7,5 roku vězení za to, že ujížděl policii a zavinil vážnou nehodu v Brně. Policie ČR/Hynek Zdeněk - blesk.cz

Hazardní jízda skončila na ulici Otakara Ševčíka u nájezdu s ulicí Ostravská. Tam řidič „napálil“ v plné rychlosti do bílé octavie s dvojici pasažérů. Po hrůzostrašném karambolu následovala exploze paliva z poničeného auta. Hrozilo, že vybuchnou vozy i s oběma osádkami. Policisté proto všechny lidi z obou rychle z aut evakuovali.

Nespolupracoval s policií

Jak později vyšlo najevo, při nehodě se zranili čtyři lidé, někteří vážně. Mladík přitom s policisty moc nespolupracoval. Odmítl druhou dechovou zkoušku i odběry krve. Při té první nadýchal přes jedno promile alkoholu.

Městský soud v Brně mu uložil trest 7,5 roku ve věznici s ostrahou, a to se mu zdálo moc. „Případ by neměl být posuzován jako obecné ohrožení, protože jel s policejním doprovodem a těžce zraněná mu odpustila,“ hájila ve čtvrtek svého mandantka před Krajským soudem v Brně jeho právní zástupkyně.

Drzá argumentace

Argumentací doslova nadzvedla státního zástupce Petra Kadlece. „Jel s policejním doprovodem? To je hodně odvážné tvrzení, které vypadá, jako kdyby jel v prezidentské koloně. Policisté nejeli před ním, on před nimi ujížděl. Tři řidiče přitom donutil změnit směr a ohrozil několik lidí na zastávkách,“ zdůraznil státní zástupce, podle něhož byl trest ještě mírný.

S tím se ztotožnil i soudní senát. Jeho předsedkyně Hana Kleinová žádost ke zpětnému projednání u soudu 1. stupně zamítla s ohledem na to, že trest mohl být až deset let vězení. „Rozhodně nebyl důvod trest snižovat,“ uvedla. Rozsudek je pravomocný a není proti němu možné odvolání.

Fotogalerie
10 fotografií