Drama se odehrálo loni v srpnu ve Velkých Opatovicích. Obžalovanému se zřejmě nelíbilo, že mu Josef Z. neuznal několik zapsaných docházek na stavbu. Napadl ho pěstí a vyrazil mu při tom pět zubů. Josef Z. upadl po úderech do bezvědomí.

Opilý a pod práškami

Co se dělo pak, není zcela zřejmé. Napadený tvrdil, že mu agresor vnikl na pokoj. „Obžalovaný ho opět napadl pěstmi, pak vzal nůž a poškozeného de facto podřízl. To potvrdil i znalec,“ uvedl státní zástupce.

Obžalovaný naopak tvrdil, že se šel českému kolegovi omluvit, a nesl proto dvě plechovky piva. „On mi ale řekl strašně sprosté slovo a ve mně začal pracovat ďábel,“ popsal svou verzi Moldavan, který byl na rozdíl od své oběti pod vlivem alkoholu. Navíc požil marihuanu a vzal si několik léků.

Chycen na hranicích

Výsledek byl ten, že Josef Z. měl na krku 14 centimetrů dlouhou řeznou ránu, utrpěl masivní výron oka a vícečetné zlomeniny obličeje. Zranění by nebyla ohrožující na životě, pokud by mu obžalovaný přivolal pomoc. Ten ale z místa utekl. Napadený tak měl štěstí, že útok přežil.

Útěk vzal přitom doslova. Nejdřív odjel do Brna, odtud přejel do Rakouska a následně pokračoval až do Francie. Když si po čtyřech měsících myslel, že je klid, rozhodl se vrátit do Moldavska. Na hranicích mezi Maďarskem a Rumunskem byl ale zadržen na základě mezinárodního zatykače.

U soudu litoval

Cizinci hrozil trest v rozmezí 10 až 18 let vězení. „K činu se přiznal, s policií spolupracoval a projevil lítost. Navíc nebyl dosud trestán. Jako přitěžující okolnost soud shledal napadení, které předcházelo útoku nožem,“ uvedla soudkyně Dagmar Bordovská.

Ilie dostal trest 10,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Zároveň ho soud vyhostil z České republiky na dobu neurčitou. Kromě toho má uhradit částku 28 188 korun. Státní zástupce i obžalovaný si nechali lhůtu na případné odvolání. Verdikt tak není ještě pravomocný.

VIDEO: Stovky lidí se v Brně sešly uctít památku zavražděného Roma Nikolase.

Video
Video se připravuje ...

Stovky lidí se v Brně sešly uctít památku zavražděného Roma Nikolase. Hynek Zdeněk