Lékaři v Brně museli seniorce před dvěma týdny paži amputovat až pod ramenem. Ošetřili jí také další mnohočetné zlomeniny. Pes totiž starou paní povláčel i po dvorku, alespoň to napovídala její zranění.

Do špitálu se dostala na poslední chvíli ve vážném stavu, pokousaná a celá zablácená. Po útoku rotvajler z domu utekl, podle sousedů se to nestalo poprvé. „Pacientka leží na jednotce intenzivní péče, je ve stabilním stavu,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá.

Útočil i na pošťačku

Útok psa na stařenku, která se o něj v domě sama starala poté, co se její vnuk a majitel psa odstěhoval z vesnice pryč, vyvolal v Pršticích strach. Ten vystřídala bouře nevole. Lidé navíc tvrdí, že pes může plot u domu kdykoliv přeskočit.

Už začátkem roku měl prý pokousat pošťačku. „Tehdy se ale nic moc neřešilo, paní měla jen potrhanou bundu,“ řekli reportérovi Blesk.cz sousedé. Teď ale tragédie všechny vyburcovala.

Petici požadující přesunutí zvířete z Prštic do specializovaného zařízení podepsalo přes 100 lidí, takřka pětina dospělých v obci. Zároveň chtějí, aby úřady útok zvířete na člověka vyšetřily a viníka potrestaly. Majitel psa ho odmítl nechat utratit. Veterinární vyšetření prý ukázalo, že zvíře netrpí vzteklinou ani jinou nemocí.

 

Zákaz vycházení

Než se podařilo nebezpečného rotvajlera za vsí odchytit, obec doporučila lidem nevycházet z domů. Lidi varovala na internetu i rozhlasem. Zrušila veškerý veřejný program i naplánované setkání seniorů.

Když byl pes odchycen, převzal si ho majitel, který ho zřejmě vrátil do domu své babičky.

Majitel psa dostal ultimátum

Okolnostmi tragédie se zabývá i policie. „Případ vyšetřujeme,“ sdělil policista Pavel Šváb. „Majitel psa dostal ultimátum, aby během několika dní psa z vesnice odvezl,“ řekl místostarosta Prštic Petr Urban (58, nez.).

Majitele psa se nepodařilo kontaktovat. Podle sousedů dojíždí do domu vždy večer psa nakrmit.

 

Fotogalerie
5 fotografií