I v Brně se na vše přišlo jen náhodou a stejně tak až po třech letech. Hladový a zoufalý prvňáček z brněnských Černých Polí totiž v srpnu před dvěma lety nad ránem vzal z pod polštáře klíče a po špičkách se vykradl z bytu.

Za svítání rozbil kladívkem výlohu nedaleké prodejny potravin. „Šel jsem bráškovi ukrást nějaké jídlo. Tři dny jsme nedostali najíst. A já měl taky velký hlad,“ svěřil se zajíkavě za pár minut policistům.

Paličkou do hlavy

Otec za to malého nešťastníčka doma zmlátil hůř než psa. Přelámal mu ruku, paličkou na maso bil chlapečka do hlavy, až z něj crčela krev! Zranění byla tak vážná, že dítě museli ošetřit lékaři z dětské nemocnice a ti zraněné dítě ohlásili a konečně se rozjelo vyšetřování.

Bratislavský rodák a vyučený kuchař Mário K. (33), sedm let žijící v Brně, se zodpovídá z těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. Hrozí mu pět až 12 let kriminálu, bez reálné možnosti podmínečného trestu.

Tři roky bití, hladu a ponižování

Během vyšetřování se ukázalo, že „otec“ mlátil oba své syny systematicky tři roky. Od doby, kdy povedenou rodinku opustila matka chlapců a utekla zřejmě za jiným amantem zpátky na Slovensko.

„Taťka hrál na počítači a když se mu nedařilo, tak pil pivo a rum a bil nás,“ svěřil se do prokolu starší z týraných chlapců.

„Oba syny bil za malé prohřešky, sprostě jim nadával, nedával jim najíst. Museli dřepovat v předpažení s knihami v natažených rukách. Bil je vařečkou, paličkou na maso a pálil je cigaretam,“ vypočítala otřesnou výchovu žalobkyně Zuzana Zámoravcová.

Macecha vymýšlela ďábelské tresty

Jen v jediném se chlapi svého „taťky“ zastali. „Dřepování s knížkami vymyslela za trest taťkova přítelkyně Pavlína. Neměla nás ráda. Bráškovi vytrhla vlasy tak, že byl plešatej,“ líčil poměry v domácnosti starší z týaných sourozenců.

Bil je prý občas i jejich strýc, otcův bratr, který nějakou dobu v pronajatém 2+1 žil také. Oba chlapci končívali po útocích zběsilých dospělých v nemocnici. Oběma během času otec podle obžaloby zlomil ruce, mladšímu navíc i nárt na noze.

„Ruce jsem klukům nezlomil, udělali si to venku na prolézačkách. Počítačové hry nehraju, jen se koukám na online filmy,“ snažil se vymlouvat souzený otec. „Občas dostali vařečkou, když zlobili nebo kradli,“ připustil.

Hladoví a modří

Co měli předškolák a prvňáček podle otce krást? Z protokolu vyplynulo, že občas doma jídlo, které si pro sebe nachystali otec a macechou. Kluci prý často dostávali jen suchý chleba a občas housku. Obědy ve škole jim nepřihlásil.

Že v rodině není vše v pořádku, tušili i sousedé. „Kluky jsme nevídali třeba dva měsíce. Byli pořád zavření doma. Pak se občas objevili, hladoví a plní modřin. Tu a tam jsme jim podstrčili nějakou housku či sladkost,“ uvedli lidé z okolních činžáků. „Pak najednou přijeli policajti a chlapce odvedli. Byli celí modří,“ prozradil muž ze sousedství.

Chlapci dnes žijí v bezpečí ve speciálním ústavu pro děti na Vysočině. Jejich otec ani matka, která mezitím na Slovensku otěhotněla s jiným partnerem, o kluky za celé dva roky neprojevili sebemenší zájem… Soud bude pokračovat v dalších týdnech výslechy svědků.

VIDEO: Kuřimská kauza, díl 5: Týraní chlapci z Kuřimi měli Škrlovou za „Bohem vyvolenou“.

Video
Video se připravuje ...

Kuřimská kauza, díl 5: Týraní chlapci z Kuřimi měli Škrlovou za „Bohem vyvolenou“