„Vyslechli jsme jednoho řidiče, čekáme na další dva, kteří skončili v nemocnici. Zásadní budou i posudky znalců,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla jsou oběťmi nehody zaměstnanci smluvní firmy.

Zemřeli kvůli bezohlednosti

„Všichni, kdo pracují na silnicích pro nás a také pro všechny řidiče, jsou také lidé. Je děsivé, že nejspíš zemřeli pro lidskou bezohlednost či hloupost,“ reagoval Rýdl. ŘSD podle něj eviduje každý rok v průměru přes 600 střetů řidičů se silničářskou technikou.

„Ročně poškodí především kamiony více než 40 našich světelných šipek. To je na pováženou,“ dodal mluvčí.

Kvůli nehodám při práci na dálnicích zemřelo mezi lety 2011 a 2022 pět silničářů a dalších 38 jich utrpělo těžká zranění. Kromě nich zemřelo při nehodách při údržbě dálnic osm dalších lidí a 15 se těžce zranilo. Vyplývá to z dat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Při práci na dálnici se ve sledovaném období stalo 713 nehod.

Jejich počet se podle ŘSD dlouhodobě nesnižuje, a to hlavně kvůli mobilním telefonům a nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. Statistiku zveřejnilo ŘSD v reakci na pondělní událost, při které při práci na dálnici D2 u Hustopečí na Břeclavsku zemřeli dva silničáři.

VIDEO: Před dvěma lety na dálnici D2 u Lanžhota narazil kamion do auta silničářů. Řidič zemřel.

Video
Video se připravuje ...

Na dálnici D2 u Lanžhota narazil kamion do auta silničářů. Řidič zemřel. ŘSD

Fotogalerie
8 fotografií