Celníci se při červencových raziích nazvaných pracovně „Vítr“ zaměřili na pátrání po zboží, které porušuje ochranné známky a práva duševního vlastnictví.

Šmelinami provařené jsou především tři tržnice - Svatý Kříž v Karlovarském kraji, v Hřensku v Ústeckém kraji a v Hatích v Jihomoravském kraji.

Video
Video se připravuje ...

Tisíce falešných kusů textilu módních značek zabavili celníci na tržnicích v Hatích u Znojma, Svatém Kříži na Karlovarsku a v Hřensku na Ústecku. Celní správa JmK

„Hlavně v létě tam jezdí nakupovat zvýšený počet zákazníků i turistů, kterým se nepoctiví trhovci snaží nabízet falšované zboží,“ řekla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Celníci při raziích otevřeli 19 podezřelých prodejen, stánků a skladů. Podle mluvčí zabavili 13 706 kusů podezřelého zboží v úhrnné hodnotě originálních výrobků 74 147 350 korun. „Převážně se jednalo o obuv, textil a doplňky,“ upřesnila Temňáková.

Na tržnici v jihomoravských Hatích celníci objevili jako bonus také tajný sklad s důmyslně ukrytým vstupem, kde byl kontraband přechováván. Prodejcům hrozí ve správním řízení pokuty až do výše 10 milionů korun.

Fotogalerie
10 fotografií