„Celou věc jsme důkladně prošetřili a uzavřeli jsme ji s tím, že nebylo zjištěno protiprávní jednání, které by opravňovalo zahájit trestní stíhání pro konkrétní trestný čin," uvedal policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Policie věc takzvaně uloží, což se děje v případě, kdy nejsou zahájeny úkony trestního řízení. Kdyby je policisté zahájili a shledali, že se trestný čin nestal, věc by takzvaně odložili.

Případem sexuálního obtěžování studentek dvěma učiteli se fakulta zabývala od loňského roku. Šest studentek loni v květnu sepsalo stížnost na chování dvou učitelů z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Popsaly sexuální obtěžování, narážky i neetické chování z vyučování nebo výcvikových kurzů z let 2013 až 2022.

Tři učitelé skončili

Letos v lednu škola na dotazy novinářů potvrdila, že učitele stáhla z vyučování, později s nimi i ukončila pracovní poměr a postavila mimo výuku třetího učitele. Tento týden univerzita informovala, že pracovní poměr s třetím učitelem skončil dohodou.

Masarykova univerzita po aféře obnovila výběrové řízení na školního ombudsmana, funkce se ujala Eva Janovičová. Vedení univerzity ji pověřilo sestavením revizní komise složené z univerzitních odborníků, která má posoudit dosud platnou metodiku a postupy na základě dosavadních zkušeností a také nezávislých externích posudků.

Docent politologie skončil na hodinu 

Sexuální obtěžování řešila Masarykova univerzita už loni, kdy na hodinu skončil docent politologie kvůli sexuálnímu obtěžování studentky po večírku. Pedagog intimní sblížení nepopřel, ale tvrdil, že bylo po oboustranném souhlasu. Rektor Martin Bareš tehdy uvedl, že škola nebude případy sexuálního obtěžování tolerovat.

VIDEO: Trauma kvůli znásilnění.

Video
Video se připravuje ...

Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky Videohub