Ke znavenému zvířeti přijeli po telefonickém upozornění strážníci. Silnou konstrukci plotu nebylo možné roztáhnout rukama, ale strážníci si přímo na místě poradili díky důvtipu a improvizaci.

„Ze služebního vozidla vytáhli hever a s jeho využitím oddalovali příčky tak dlouho, až srnce vysvobodili. Hlídka si byla jistá tím, že je zvíře v takovém stavu, aby se o sebe v přírodě dokázalo bez obtíží postarat. Jeden ze strážníků se totiž ve volném čase věnuje myslivosti,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Situace, kdy srnky takto uváznou v plotu, bohužel nejsou úplně výjimečné. Jejich instinkty jim totiž napovídají, že kam se vejdou hlavou, tam obvykle proskočí celým tělem. V případě překážek, které zvěři vytváří člověk, to však často neplatí.

Video
Video se připravuje ...

Strážníci v Brně pomohli srnce, která se zasekla v příčkách plotu. MP Brno

Naolejovali ji

 Hlídky městské policie tedy prakticky každý rok vyjíždějí k podobným případům a často vítězí jejich bezbřehá vynalézavost při záchraně. Před pěti lety se srnka v Jundrově vměstnala trupem do mezery v plotu tak těsně, že se nedokázala posunout ani dopředu, ani dozadu.

„Strážníci jí chtěli ulevit co nejrychleji, a tak požádali majitele zdejší chaty o kuchyňský olej. Natřeli jím kovové části plotu i tělo srnky a mírným tlakem se jim podařilo dostat zvíře ze sevření,“ zavzpomínal Ghanem.