Partička bezdomovců se mezi sousty masa, zalévanými hojně kořalkou, poštěkala o ženu, kterou si muži pravidelně střídali.

Pán chatrče Rudolf Frimmel-Jurnečka (53) se přitom od křidélek na roštu ohnal kudlou po sokovi. „Uhni a nezacláněj,“ štěkl od grilu a máchl nožem. Bohužel, natolik přesně, že jedinou ranou trefil kumpánovo srdce!

„Rána směřovala do levé poloviny hrudníku, nůž probodl osrdečník a levou komoru srdeční, také plíci. Muž zemřel během desítek vteřin,“ konstatoval žalobce Robert Hanuš.

Vrah se domluvil na výši trestu

Vrah se u soudu s žalobcem domluvil  na trestu 14,5 roku vězení. Hrozilo mu totiž, že v kriminále stráví až 18 let. Soud přitom přistoupil až na druhou verzi dohody. Předseda senátu Dušan Beránek zásadně nesouhlasil s původně navrhovaným 11letým trestem. Zdál se mu příliš mírný.

Video
Video se připravuje ...

Rudolf Frimmel-Jurnečka (53) přichází v doprovodu eskorty ke krajskému soudu v Brně. Jiří Nováček

„Pokládám za nemožné, aby se nejzávažnější trestná činnost hodnotila na samotné spodní hranici sazby. Muž je dvanáctkrát trestaný recidivista, jehož trestná činnost graduje. Od krádeží, porušování domovní svobody se propracoval až k loupeži a nyní vraždě,“ vypočítal Rudolfovy hříchy soudce.

Vrahovi rozhodně neprospěla ani skutečnost, že spolu s kumpány mrtvé Karlovo tělo odtáhli stranou do strže a pokračovali v pitce a grilovačce. Svědomí se v nich hnulo až za dva dny, kdy jeden z bezdomovců oznámil nález mrtvoly na policii.

Dohody o vině šetří čas i peníze

Zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost před třemi lety. Obžalovaný se nyní může s žalobcem dohodnout na přiznání viny a následném trestu, dohodu schvaluje soud.

Ustanovení usnadňuje a zrychluje trestní řízení, protože se neprovádí žádné dokazování. Nižší tresty, které soudy zpravidla u dohod vynášejí, šetří i státní pokladnu. Náklady na jeden den života člověka za mřížemi totiž v současnosti dosahují 1 800 korun.