Na případu spolupracovala česká policie s rakouskými kolegy, kteří po čtyřech měsících zadrželi podezřelého. Josipovic měl pověst hráče závislého na automatech s neuspořádaným životem. 

Hernu na česko-rakouském pomezí dobře znal a často navštěvoval. Mimochodem v Rakousku má třicetiletý zákaz hraní na automatech!

Spal jsem u přítelkyně

Rakušan se však s původním verdiktem z května 2021 nehodlal smířit a odvolal se. „Mám alibi. Osudnou noc jsem spal u přítelkyně,“ dušoval se. Ve čtvrtek dokonce předložil prohlášení ženy před rakouským soudem, že během loupeže neopustil obydlí.

Okresní soud ve Znojmě vycházel z řetězce nepřímých důkazů a posudku znalce, který lupiče zachyceného v herně na kamerách ztotožnil s Josipovicem. „Tento pokus odmítám, chci nový posudek,“ řekl u odvolacího senátu Josipovic.

Nejvyšší soud loni původní rozsudek zrušil s tím, že okresní soud má doplnit dokazování. Ten tak učinil a vynesl opět pětiletý trest. Josipovic se znovu odvolal a u soudu v Brně se nyní dožadoval zrušení i druhého rozsudku a osvobození.

Odvolací senát ale měl jasno. „Soud se ztotožnil s postupem nižší instance, a to v otázce viny, trestu i náhrady škody. Ta se držela doporučení Nejvyššího soudu. Žádnou procesní vadu jsme nenašli,“ řekl předseda odvolacího senátu Vlastimír Čech. Rozsudek je pravomocný. Peníze ukradené z herny se nikdy nenašly.

VIDEO: Přepadení klenotnictví v Teplicích.