„Jde o podezřelý předmět, zjišťujeme, o co by se mohlo jednat. Z budovy se evakuovali zaměstnanci, šest lidí,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Evakuovali  i sousední školku

Na Twitteru policie uvedla, že podezřelá zásilka typově odpovídá těm, které byly zachyceny ve Španělsku. „Zásilku pomocí RTG kontrolujeme. Budovu a nejbližší okolí včetně mateřské školky jsme spolu s hasiči evakuovali,“ uvedli policisté.

Po 11. hodině vstoupil do budovy policejní pyrotechnik v ochranném obleku. Ten po obhlídce zásilky potvrdil, že neobsahuje nástražný výbušný systém.

Uvnitř byly zvířecí oči

„Podle prvotních zjištění zásilka obsahovala živočišnou tkáň. Nyní bude následovat její bližší analýza v laboratořích. Případem se budou zabývat brněnští kriminalisté," dodala policie na Twitteru.

Podle vyjádření mluvčího ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny Oleha Nykolenka, obsahoval balíček zvířecí oči. „Balíčky namočené v tekutině s výraznou barvou a vůní byly poslány na kyjevská velvyslanectví v Maďarsku, do Nizozemska, Polska, Chorvatska a Itálie, na generální konzuláty v Neapoli a Krakově a na konzulát v Brně,“ informoval Nykolenko.

„Studujeme význam této zprávy," poznamenal Nykolenko.

Stejná zásilka dorazila i do Prahy

Ukrajinské velvyslanectví v Praze obdrželo podobnou zásilku jako ukrajinský konzulát v Brně, kde v balíčku byla živočišná tkáň. Policie dnes odpoledne na twitteru uvedla, že zásilku v hlavním městě analyzují pyrotechnici. Bližší informace sdělí policisté poté, až pyrotechnici dokončí svou práci. Zkoumání zásilky si nevyžádalo evakuaci, ale pouze částečnou uzavírku ulice.

 

Video
Video se připravuje ...

Policisté v Brně prověřovali podezřelou zásilku, která došla na ukrajinský konzulát. Hynek Zdeněk

„Nemáme žádné informace o tom, že by pracovníkům konzulátu či nejbližšímu okolí hrozilo nějaké nebezpečí, nicméně stále platí původně vyřčené varování o kontrole příchozí pošty konzulátů a zbrojních společností," doplnili policisté na Twitteru. V případě pochybností se lze obrátit na linku 158.

V minulých dnech také odhalili několik dopisových bomb ve Španělsku. Jejich zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině.

Fotogalerie
25 fotografií