Při cvičení hasiči prověřovali dálkovou dopravu vody cisternami z městysu Nedvědice na první nádvoří. „Přes další nádvoří až na střechu hradu se voda dopravovala pomocí čerpadel a hadic,“ poznamenal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Cvičení se účastnilo na padesát hasičů z Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina.

Vzpomínky na katastrofu

Gotický hrad Pernštejn vyhořel 15. dubna 2005. Oficiální údaje hovořily o škodě za 100 milionů, řadu předmětů v mobiliáři šlo jen těžko vyčíslit, protože byly nenahraditelné. Jednoznačná příčina vzniku požáru nebyla zjištěna. Na základě důkladného vyšetřování vyplynulo, že požár mohl vzniknout v souvislosti se stavebními pracemi, které v daném prostoru probíhaly.

Na likvidaci požáru se tehdy ve dvou dnech podílelo 23 profesionálních a dobrovolných jednotek s více než 120 hasiči z jižní Moravy a Kraje Vysočina. Zásah od ohlášení do likvidace posledních ohnisek trval 30 hodin.

Nedobytný i pro hasičskou techniku

Jednalo se o požár objektu bývalé hradní sýpky. Hrad označovaný historiky jako nedobytný dal zabrat i hasičské technice. Jediný příjezd na I. nádvoří přes Pivovarskou bránu byl pro současnou techniku obtížný.

Potíže se týkaly i spojení mezi zasahujícími jednotkami. Většina jednotek Sboru dobrovolných hasičů nebyla vybavena radiostanicemi, takže pokyny byly předávány osobně, což v případě dálkové dopravy vody bylo pracné a zdlouhavé. Často si museli velitelé jednotek volat mobilními telefony.

Kontroly jednou za 3 měsíce

Problémy způsobila i vlastní stavba hradních objektů. Těžko přístupná místa pro hasební práce prověřila stupeň výcviku zasahujících hasičů. V mnohých případech i přes zajištění vyžadovaly hasební práce i kus osobní odvahy.

Událost se podepsala pod zpřísnění dozoru na hradě. Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem (NPÚ) se hradu dostalo důkladného zpracování dokumentace požární ochrany, zajištění průchodnosti únikových cest a vybavení prostor hradu požárně bezpečnostními zařízeními. Kontrolní prohlídky probíhají jedenkrát za 3 měsíce.

VIDEO: Kastelán Pernštejna Jakub Škrabal k otevření Vrchnostenské zahrady  

Video
Video se připravuje ...

Kastelán hradu Pernštejn Jakub Škrabal k otevření Vrchnostenské zahrady Zdeněk Matyáš