Krajský soud zamítl odvolání ženy proti červnovému rozsudku prostějovského okresního soudu jako nedůvodné. Testování bylo ve školách povinné od září 2021, pokud jej dítě neabsolvovalo, muselo nosit respirátor. Podle obžaloby žena neposílala dceru do školy od té doby až do 12. ledna 2022.

Škola se snažila

„Činila tak přesto, že na neomluvenou absenci a současně na nutnost zajišťovat školní docházku své dcery byla ze strany základní školy a také odboru sociálních věcí opakovaně upozorňována," uvedla předsedkyně senátu Šárka Dufková. Žena z Prostějovska, matka čtyř dětí, se k odvolacímu jednání nedostavila.

Základní škola se přitom snažila ženě i její dceří vyjít vstříc. Nabídla jí počítač zdarma pro on-line výuku, nabízela i přezkoušení dívky ve venkovních prostorách či zanechávání úkolů v boxech. Matka ale žádné z možností nevyužila a školu ignorovala. Podle hodnocení vemi nadaná školačka tak nyní musí opakovat šestý ročník.

Školačka: Dům jako vězení

„Dívka přitom podle svědectví kamarádek projevila zájem do školy chodit a řekla jim prý, že je doma jako ve vězení,“ řekla soudkyně. Nesvědomitá matka ignorovala také úředníky oddělení péče o dítě z prostějovského magistrátu. Odmítala jejich návštěvy, jindy zhatila jejich pohovor se školačkou.

Matka se proti původnímu rozsudku odvolala. Uváděla, že se nemusí podřizovat škole, že škola nemá právo jí diktovat podmínky, za jakých bude její dítě do výuky chodit a vyslovila obavy z nakažení covidem. Přitom svého syna v té stejné době do školy posílala. Verdikt je pravomocný. 

VIDEO: K tabuli půjde.. české školství! Jak to vypadá ve škole v Příbrami?

Video
Video se připravuje ...

K tabuli půjde.. české školství! Jak to vypadá ve škole v Příbrami? Videohub