Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes schválil dohodu, kterou Mrkývková uzavřela se svou nadřízenou, městskou státní zástupkyní Kateřinou Jiráskovou. Podle Jiráskové šlo o ojedinělé incidenty, Mrkývková vyhledala odbornou pomoc a jinak pracuje dobře.

„Její spisy jsou v perfektním stavu, v tomto směru není žádný problém," uvedla Jirásková.

Mrkývková u soudu řekla, že léky užila a alkohol pila v obdobích, kdy řešila neutěšenou rodinnou situaci. „Projevilo se to v profesním životě, což byla obrovská chyba, pracuji na tom,“ uvedla Mrkývková.

Usínala a mumlala

Kárná žaloba se týkala čtyř incidentů. V roce 2020 u hlavního líčení měla Mrkývková problém přednést obžalobu a usínala, jindy u soudu vykazovala problém s artikulací a formulováním závěrečné řeči. Oba incidenty státní zástupkyně přičítá vlivu léků, které před tím neužívala, a neměla tak zkušenost s jejich vedlejšími účinky.

Loni v srpnu byla Mrkývková v kanceláři pod vlivem alkoholu, který prý byl cítit až na chodbu. Zhruba ve stejném období dostala na stůl spis, který vyžadoval rychlé vyřízení. Státní zástupkyni ale našli spící s hlavou na spise, po probuzení jevila známky podnapilosti a krátce po poledni nadýchala 2,81 promile alkoholu. Od té doby je Mrkývková pod pravidelnou kontrolou a nic podobného se neopakovalo.

Podle kárného senátu Mrkývková zaviněně porušila své povinnosti, ohrozila důvěru v práci státního zastupitelství a jeho vážnost. „Veřejnost samozřejmě vnímá opilost nebo domnělou opilost velmi negativně. Státní zástupce musí jít v dodržování právních předpisů příkladem,“ uvedl předseda senátu Petr Mikeš. Dohodnutý kárný postih senát akceptoval s tím, že šlo o vybočení z jinak bezproblémového výkonu funkce státní zástupkyně.

VIDEO: MUDr. Olga Pecinovská: Na alkohol u nás umírá každá 6. žena.

Video
Video se připravuje ...

MUDr. Olga Pecinovská: Na alkohol v Čechách umírá každá 6 žena Videohub