V poslední době se na policisty obracejí podvedení lidé, kteří naletěli neznámým podvodníkům, kteří se v síti Messenger vydávali za jejich přátele. Vše začíná napadením (hacknutím) některého messengerového účtu a jeho ovládnutím,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník.

Posílají kódy

Pro případy nemusel chodit daleko. „Muž uvěřil tomu, že jej přes aplikaci Messenger oslovuje jeho kamarádka. Ta od něj chtěla číslo mobilu a následně přeposílání kódů, které mu přišly na jeho mobil. Důvěřivý muž tak přeposlal hesla k m-platbám,“ upozornil na první chybu mluvčí policie.

Následně byl muž, pod záminkou vyplacení výhry, požádán o vyfocení jeho platební karty a heslo do internetového bankovnictví. „Podvodník pak touto platební kartou provedl platby na účet podvedeného muže, který přišel o více než čtyři tisíce korun,“ upřesnil mluvčí.


Obdobně dopadla žena, které z Messengeru kamarádky přišla žádost o telefonní číslo na její osobu. „Následně si od ní vyžádala kód zaslaný formou SMS zprávy. Podvodník díky tomu pronikl do jejího facebookového účtu a emailové schránky. Poté oslovil další osoby. Škoda byla téměř pět tisíc,“ pokračoval Zámečník.

VIDEO: Na internetu je třeba se chovat obezřetně.
Video
Video se připravuje ...

Jak nenaletět internetovým podvodníkům Živě.cz

O 20 tisíc korun přišel muž, který reagoval na zprávu z Messengeru kamarádky. „Přeposlal své přístupové kódy pod záminkou možné výhry ve hře. Následně zjistil, že má zablokovanou emailovou schránku a z účtu mu zmizelo 20 tisíc korun,“ dodal policejní mluvčí.


Policisté v této věci doporučují používat silná hesla a hlavně dvoufázové ověření svých účtů (heslo + SMS kód). „Nikdy nepřeposílejte autorizační kódy, nekopírujte a nesdělujte údaje ze své platební karty a neříkejte nikomu přístupové údaje do internetového bankovnictví,“ zdůrazňuje ve výzvě policie.
Fotogalerie
5 fotografií