Ústavní soud smetl ze stolu stížnosti Vejpustka (20) i Ihma (22). „Krajský soud v Brně i Vrchní soud v Olomouci náležitě vysvětlily, proč dospěly k závěru o vině. Důkazy řádně provedly a hodnotily,“ uvedl ve své zprávě Ústavní soud, který rozhodoval v neveřejném jednání. Vejpustek tak má za mřížemi strávit 18 a Ihm 11 let.

Zbili ho a zfetovali

K děsivému dramatu došlo v únoru 2019. Student konzervatoře a houslista Vejpustek (20), premiant gymnázia a účastník debatních olympiád Vojtěch Hlavačka (20), jeho spolužák Ihm (22) a prodavač Duc Anh Tran (25) vylákali mladého Vietnamce Milana (21) z Brna pod záminkou obchodu s tabákem do vodních dýmek z jeho bytu.

VIDEO: Čtveřice obžalovaných mladíků před krajským soudem v Brně.

Video
Video se připravuje ...

Houslista a studenti brněnského gymnázia doživotně zmrzačili kvůli fetu mladého Vietnamce Jiří Nováček

Na schůzce v Luční ulici svou oběť následně brutálně napadli. Baseballovou pálkou mu zpřeráželi kosti a ukradli mu 140 tisíc korun. Pak ho odvezli do lesa, kde do něj narvali extázi a na hlavu mu nasadili igelitový pytel.

Jeho život skončil

Umírající kluk ale ještě stihl vyslat mobilem signál o pomoc. „Přežil jen náhodou, dnes živoří na vozíčku,“ konstatovala již u Krajského soudu v Brně obžaloba. Mladíkům stav je nevratný, jeho život v podstatě skončil.  

V následném soudním líčení se mladíci snažili svalovat vinu jeden na druhého. Trest se nelíbil nikomu z nich. Ústavní stížnost si následně kromě Vejpustka a Ihma podal i Tran (odsouzen na 9 let - pozn. red.). O ní Ústavní soud ještě nerozhodl. Hlavačka, který byl odsozen k sedmi letům vězení, si stížnost k Ústvnímu soudu nepodal.

Fotogalerie
5 fotografií