Řidič nočního autobusu na lince 98 odjel z Hlavního nádraží ve 23. hodin, jeho cílovou stanicí měly být Bystrc a Žebětín. O dvacet minut později po odbočení z ulice Veslařské narazil v Kníničské ulici před mostem do stožáru trolejového vedení.

Mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš uvedl, že komunikace byla uzavřená v obou směrech.„Autobus narazil do lampy, která je nahnutá. Nejprve ji musíme sundat, nebo upevnit, teprve potom začneme řešit autobus,“ uvedl Jirouš. Zprůjezdnit silnici se podle něj podařilo po čtyřech hodinách - krátce před půl čtvrtou hodinou ráno.

Zraněné vynášeli

Hasiči podle Jirouše pomáhali vynášet z autobusu zraněné. Uvnitř cestovalo kolem 30 lidí. „Ošetřili jsme 11 zraněných. Z toho tři byli zranění těžce a zbytek měl lehčí až středně těžká zranění jako úrazy hlavy nebo končetin,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Mezi třemi vážně zraněnými je i řidič autobusu.

„Požádali jsme o pomoc i dvě převozové sanitky. Pacienty jsme přepravili do čtyř brněnských zdravotnických zařízení,“ dodala Bothová.

Náhlý kolaps zkušeného řidiče?

Podle materiálů a informací, které má Dopravní podnik města Brna k dispozici, by se s největší pravděpodobností mělo jednat o zdravotní indispozici řidiče.

„Vyvineme maximální úsilí, abychom okolnosti nehody co nejdříve zjistili. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o technickou závadu na vozidle. Tento incident nás velmi mrzí a nejvíce si přejeme, aby cestující i náš řidič byli brzy v pořádku,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Řidič autobusu u brněnského dopravního podniku pracuje 27 let, noční linky řídí dlouhodobě. Prochází pravidelnými zdravotními prohlídkami a školeními, před nástupem na směnu splňoval všechna zákonná nařízení týkající se nezbytného odpočinku. „Podle prvních dostupných informací z vozu nepřekročil povolenou rychlost," dodala mluvčí.

Škoda přes tři miliony

Kloubový autobus značky Solaris z roku 2016 pracovníci dopravního podniku převezli do vozovny v Medlánkách, kde bude k dispozici pro vyšetřování. 

U zraněného šoféra byl nařízen odběr krve. Předběžná škoda byla vyčíslena na tři a čtvrt milionu korun," uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

VIDEO: Srážka trolejbusu a tramvaje v Brně v roce 2019.

Fotogalerie
12 fotografií