Nepříjemná událost se odehrála loni 5. srpna v podvečer na Štefánikově ulici. Zloděj v obchodě se sportovním vybavením ukradl věci přibližně za tři tisíce korun. Majitel Zbyněk K. si to nenechal líbit a snažil se muže pronásledovat s legálně drženou plynovou pistolí v ruce.

„Chvíli seděl na autě a potom šel proti mně, udělal asi pět kroků a já jsem nevěděl, co udělá dále. Tak jsem zvedl ruku nad hlavu a vystřelil do vzduchu. Načež on se lekl, šel zpátky do domu a přinesl ukradené věci. Tím jsem si myslel, že je to uzavřeno.“ popsal už dříve incident.

Jenže výstřel z plynovky vyděsil několik kolemjdoucích, kteří přivolali policii. Ta po několika měsících konstatovala, že trest hrozí i majiteli obchodu. „Z důvodu, že prodavač střílel a manipuloval se zbraní na místě veřejnosti přístupném, bylo jeho jednání policisty vyhodnoceno jako přestupkové,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Vala.

Počkám na přestupkové jednání

„Obchod provozujeme s manželkou od roku 1996. Občas někdo něco sebere, asi jako v každém obchodě. Tohle ale bylo něco jiného," svěřil se obchodník s tím, že přestupkové jednání má proběhnout ve druhé polovině ledna. „Do té doby to nechci nijak komentovat," řekl pro Blesk.cz.

K varovnému výstřelu použil Zbyněk K. plynovou pistoli kategorie D, k jejímuž vydání stačí občanský průkaz a dovršení věku 18 let. Na tuzemském trhu jsou k mání tyto zbraně převážně turecké či německé výroby. V přestupkovém řízení majiteli obchodu hrozí zabavení zbraně a pokuta až do výše 30 tisíc korun.

VIDEO: Kapsář v Brně obral spáče, tři minuty poté ho chytli strážníci.

Video
Video se připravuje ...

Kapsář v Brně se radoval z lupu jen tři minuty Městská policie Brno

Fotogalerie
5 fotografií