Policisté vyjížděli k otřesnému případu do Pohořelic letos 26. ledna večer. „Podstatou věci je usmrcení dítěte, kterému byl jeden měsíc, při vzájemném konfliktu mezi partnery a dalšími členy rodiny. Další skutek je spatřován v týrání družky pana obviněného. Dítě zemřelo pádem na tvrdou podložku,“ řekl před zahájením hlavního líčení žalobce Milan Richter.

Holčička spadla skoro ze 4 metrů

„Obžalovaný poté, co zjistil, že od něj družka chce odejít, jí vytrhl jejich dceru, která byla zabalené v dece, a vylezl s ní na parapet okna a dostal se s ní ven,“ uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová. Dítě nebylo fixované, nebylo ani zabalené v zavinovačce.

Když ne já, tak nikdo!

„Choval se k dítěti, jako by to byl beztvarý předmět a nakládal s ním jako s materiální věcí, která mu patří,“ uvedla soudkyně. Muž chtěl podle ní s dítětem utéct a starat se o něj sám.

Byt se nachází ve třetím patře, pod oknem je střecha obchodu. Holčička právě na tuto stříšku spadla z výšky zhruba 3,6 metru. Družka i její bratr se snažili dítě muži vytrhnout, bohužel marně.

Záchranka miminko odvezla v kritickém stavu do nemocnice, tam ale svým zraněním podlehlo.

Ženu bil a přivazoval k topení

„Z mého pohledu to byla hraniční záležitost. Upřednostnil zájem na tom svém útěku před zájmem na ochranu vlastního dítěte,“ řekl po vyhlášení rozhodnutí státní zástupce Milan Richter.

Kromě vraždy soud uznal muže vinným i z dlouhodobého týrání družky. Podle rozsudku jí jednou až dvakrát týdně fyzicky napadal, fackoval ji, pěstí ji bil do obličeje, přestože věděl, že je těhotná.

Také ji někdy přivazoval k radiátoru a vulgárně jí nadával. Přikazoval jí, co může a nemůže dělat, nepouštěl jí do zaměstnání, jednou ji na celý den zamknul v místnosti bez přístupu k vodě či toaletě. Poškozená mu podle odůvodnění rozhodnutí jeho chování dovolovala, protože se bála, aby neublížil jejím dalším dětem a také jí samotné.

Muž se na místě odvolal, případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Video
Video se připravuje ...

Martin Č. (35) je obžalovaný z vraždy vlastního dítěte († 1 měsíc). Kvůli sporům s partnerkou ho měl vyhodit z okna Jiří Nováček

Fotogalerie
6 fotografií