„V důsledku dehydratace, těžké podvýživy, nedostatku bílkovin, fosforu a glukózy upadal do komatózního stavu a byl v kritickém stavu. Špinavý a zanedbaný, s váhou šest kilogramů. Vrtulníkem rychlé záchranné služby převezen do Fakultní nemocnice Brno,“ popsal podle servru novinky.cz stav chlapce žalobce.

Po­dle brněnského krajského soudu rodiče nejednali s cílem dítěti ublížit, jen se péčí o syna nechtěli moc zatěžovat...

Za kritický stav hocha nesli podle něj jednoznačně odpovědnost jeho rodiče. „Nevěnovali synovi náležitou péči, dítě krmili pouze směsí ovocné přesnídávky a vody, neprováděli u něho hygienu a nepromazávali jeho tělo předepsanými mastmi,“ upozornil žalobce. Chlapec se totiž narodil s dermatitidou a alergií na kravské mléko.

Dítě žilo v otřesných podmínkách

Rodina žila na Brněnsku v šílených podmínkách v areálu zemědělského družstva, v létě se pak vydala na dovolenou na chalupu na Tišnovsku. Obydlí bez tekoucí vody a splachovacího záchodu popsal jeden ze svědků jako „smeťák“.

Právě tam chlapeček nakonec zkolaboval. Podle lékařů ho od smrti dělilo několik desítek minut. K jídlu dítěti dávali nejčastěji ředěné přesnídávky, nebo jen cukrovou vodu...

Rodiče ale před soudem tvrdili, že si nejsou vědomi žádného pochybení. „Jsem přesvědčená, že péči jsme zvládali. Sama nevím, proč syn opakovaně končil v nemocnici. Nikdo mi nikdy neřekl, že bych dělala něco špatně,“ dušovala se matka.

Znalci mají jasno

„Znalci se shodli, že podvýživa byla způsobena hladověním, špatná hygiena měla vliv na rozvoj atopického ekzému, zánětu spojivek a močové trubice a nedostatečná péče vedla k tristnímu psychomotorickému vývoji poškozeného, který se v roce života projevoval jako čtyřměsíční novorozenec,“ zhodnotil přístup povedených rodičů soudce Michael Vrtek.

Otci, který byl už osmkrtá ve vězení a matka "jen" třikrát, hrozilo původně až 12 let basy. Rozsudek tři roky nepodmíněně není pravomocný, obě strany se na místě odvolaly.