„Jde o zakázku na opravu fasády, dvora a sklepů v obecních domech v Kounicově ulici 1, 3, 5, 7 a 9, rekonstrukci domu Křenová 57 a rekonstrukci domu Bratislavská 210/26, 28,“ vyjmenovala mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Radnice podle mluvčí požádala kriminalisty, aby vyšetřili, „zda i v těchto případech nemohlo dojít k manipulaci s výběrovým řízením, a tím pádem i ke vzniku škody“.

Všechny tři zakázky byly soutěženy ještě před zásahem policie. Vzhledem k jejich stavební rozpracovanosti však nebylo možné je zastavit, musely být dokončeny. Celková hodnota zakázek je téměř 230 milionů korun.

Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) přizval ke spolupráci na kontrole zakázek také kontrolní výbor radnice, který zakázky označil za potenciálně problematické.

Následně byly tyto tři zakázky vybrány pro kontrolu soudními znalci ze stavebního oboru. Odborná kontrola proběhla u zakázky Kounicové, u dalších dvou zakázek se městské části Brno-střed doposud nepodařilo sehnat znalce, který by kontrolu zakázek převzal.

Hlavním obžalovaným v kauze Stoka je bývalý místostarosta Jiří Švachula (exANO), spolu s ním si sedne na lavici obžalovaných 11 lidí a dvě firmy.

„Hlavní líčení první větve kauzy začne 21. září, je naplánováno do devíti jednacích dní a má skončit 10. prosince,“ řekl advokát Radek Ondruš.

Obžalovaným hrozí za ovlivnění zakázek za 330 milionů korun až 16 let kriminálu.

V dalších větvích korupční kauzy kolem politiků hnutí ANO je obviněno 40 lidí a firem. Proces s nimi začne později, škody jdou do miliard korun.