Oba se seznámili přes sociální sítě na začátku letošního roku. „To ji vdovec, který prý žije v Americe a jeho rodiče pocházejí z Rumunska, požádal, zda by si k ní nemohl poslat balík s penězi. Pracuje totiž na lodi, která má závažnou poruchu, a není jisté, zda vůbec doplují do určeného cíle,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek začátek případu, který skončil pro ženu finanční pohromou.

V hlavní roli balík

Balík si měl údajný vdovec později osobně vyzvednout. Seniorka mu uvěřila a zásilku si na svoji adresu nechala poslat. V tu chvíli ale začaly nejrůznější potíže. Přepravní společnost prý odmítala balík dále propustit. Svízel šlo vyřešit uhrazením 5500 dolarů. Jenže po zaplacení přicházely další požadavky.

„Pojištění proti terorismu činí 4000 dolarů, následný doplatek pojištění je ve stejné výši. Za osvědčení o pojištění se platí 2500 dolarů. Za to, aby balík v Praze nezadrželi, je nutné zaplatit 15 000 dolarů. Potom bylo třeba zaplatit speciální ryté razítko, poplatek za každý den, kdy je balík na skladu přepravní firmy,“ vypočítal policista, co všechno po nešťastnici její známý požadoval.

Vrcholem byl požadavek, aby poukázala i peníze pro tureckou policii, do jejíž moci se balík za podivných okolností dostal...

Pomůže mi kamarád, i tak zaplať

Seniorku z Brněnska poté přepadly pochybnosti, jenže muž na druhém konci zeměkoule ji ukonejšil dalším výmyslem. Nemusí platit vše, pomůže mu prý kamarád, který ale celou částku nemá k dispozici.

„Takto vylákal další tisíce dolarů. Žena jich poslala na různé účty více než 70 tisíc, což představuje více než půl druhého milionu korun,“ upozornil mluvčí.

Ve finále došlo na výhrůžky

Když pak seniorka odmítla požadavek na zakoupení letenky, začal jí neznámý známý dokonce vyhrožovat. Měla si prý vypůjčit, případně zastavit svůj dům. Žena ho prý chtěla okrást a on ji proto oznámí FBI. „To už byla poslední kapka pro jinak trpělivou ženu. Případ oznámila policistům,“ řekl Malášek.

Celkově přišla důvěřivá důchodkyně o všechny úspory, pozemky a ještě se zadlužila u příbuzných.

VIDEO: Slovenská seniorka (78) doběhla podvodníka.

Video
Video se připravuje ...

Osmasedmdesátiletá hrdinka: Seniorka se nenechala oklamat podvodníkem. tv Joj