Viníka potrestal Okresní soud v Břeclavi dvouletým trestem vězení s podmíněným odkladem na 3 roky. Na tři léta mu také zakázal usednout za volant. Ten se odvolal, zadal si i vlastní posudek znalce z oboru dopravy. Žena podle něj riskovala, když přecházela mimo přechod a ve tmě údajně nebyla vidět.

Naštvaní pozůstalí

Na příbuzné ženy zapůsobila obhajoba řidiče jako muleta na býka. „Je arogantní, místo aby si posypal hlavu popelem, chce hodit vinu na maminku, která se už nemůže bránit,“ řekla Blesku.cz dcera zemřelé. 

Odvolací soud připustil, že má penzistka určitý podíl na nehodě, o vině obžalovaného ale neměl sebemenší pochyby. Mimo jiné proto, že těsně před střetem jel v obci podle znaleckého posudku rychlostí 68 kilometrů v hodině. Jeho snahu o zmírnění trestu proto zamítl.

„Obžalovaný se doznal, jeho trestná činnost je prokázána. Protože jde o bezúhonnou osobu, jde o přiměřený trest. To se týká i zákazu řízení,“ shrnula soudkyně Hana Kleinová.

Proč nejel padesátkou?

Jednomu z pozůstalých má řidič uhradit odškodné 300 tisíc korun. Zbylí se musejí svých nároků domáhat u civilního soudu. Pravomocný verdikt, proti kterému není odvolání, příbuzné stařenky rozladil.

„To není spravedlnost. Maminka po nárazu letěla dvacet metrů, neměla šanci přežít. Kdyby jel padesátkou, ubrzdil by to a ona mohla žít,“ postěžovala si její dcera. Řidič si konečný rozsudek vyslechnout nepřišel.    

VIDEO: Případ z Brna, řidič srazil a usmrtil chodkyni.