Odvolací senát ale neměl ve středu pro jeho výhrady ani špetku pochopení. „Odvolání se zamítá. Jde o extrémní případ extrémního porušení silničních pravidel ze strany řidiče. Ten se řítil městem v rychlosti 96 kilometrů v hodině s 1,18 promile alkoholu v krvi. Srazil chodce a nezastavil. Desetiletý zákaz řízení všech motorových vozidel není nepřiměřený,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Josef Teplý.  

Dodržování rychlosti mu dělalo problém

Soud neobměkčilo ani tvrzení obhajoby, že Bubla uhradil pozůstalým pohřebné ve výši 28 tisíc a z pojistky jim poukázal za duševní útrapy vzniklé úmrtím živitele rodiny 2 miliony korun.

Navíc konstatoval, že obžalovaný má 6 záznamů v kartě řidiče, z toho dvakrát byl policií přistižen kvůli překročení povolené rychlosti.

Soudce: Měl dostat víc

Soudce si navíc posteskl, že prvoinstanční soud měl být při potrestání „piráta“ vězením přísnější. „Tady došlo k pochybení městského soudu, které už nemůžeme napravit,“ řekl doslova Teplý. Rozsudek pět let vězení a 10 let bez řízení je pravomocný.

Co se stalo?

Ve středu 21. listopadu kolem 17. hodiny přecházel chodec silnici u točny v místní části Obřany. Bývalý automobilový závodník Roman Bubla (43) muže smetl, usmrtil a od tragické nehody ujel.

Auto hodinu poté zapálil v serpentinách mezi Útěchovem a Vranovem a snažil se utéci. Chodec zemřel na místě. Jeho tělo našli policisté 80 metrů od místa nárazu. Domů to měl z práce už jen kousek.

Policie šílence vypátrala a zatkla pár hodin po nehodě. V době zatčení mu ještě kolovalo v krvi 1,18 promile alkoholu.

Pil jsem a spěchal

„Pil jsem. Pustil jsem si maják a spěchal. Měl jsem dojem, že jsem srazil popelnici, nebo že mi někdo hodil před auto pytel s odpadky,“ hájil se řidič.

Státní zástupce jej obžaloval ze čtyř trestných činů, včetně usmrcení z nedbalosti a nedovoleného ozbrojování. Zkrachovalý závodník měl totiž u sebe v autě ilegálně drženou nabitou pistoli a falešný policejní průkaz. V jeho autodílně našli policisté navíc dýmovnice, pažby zbraní a bednu s hákovým křížem.

Fotogalerie
7 fotografií