Se svým záměrem se svěřil v čajovně v centru Brna Syřanovi Akramovi J. Podle obžaloby po něm chtěl, aby mu obstaral pistoli nebo výbušný pás. Oba Araby ale už odposlouchávala policie a vražedný plán včas překazila.

„Chtěl ji zabít ve jménu pomsty, ne islámu,“ vypověděl u soudu korunní svědek, který vše svěřil kriminalistům.

Přiznání k nevěře a pak smrt

Podle Akrama měl Mustafa fantasmagorické plány pomsty. Milenku dva týdny sledoval, hodlal ji zabít v práci nebo v bytě u jejího přítele.

V ďábelské koncovce dokonce vymyslel, že na silnici u Hustopečí zablokuje její auto, donutí ji přiznat nevěru na videu a teprve pak ji usmrtí. Váhal mezi nožem, pistolí nebo výbušným pásem. Po činu plánoval přes Vídeň útěk do Egypta.

Celou dobu jsem mu to rozmlouval. On tvrdil, že při tom klidně zabije víc lidí, klidně i policajty, až si pro něho přijdou,“ tvrdil u soudu Akram.

Hovory v čajovně

Egypťan se dušoval, že v celé věci jde o nedorozumění. „Je to pomíchaná historka,“ řekl doslova. Se známým si prý v čajovně vykládali mimo jiné o válce v Sýrii a takzvaném Islámském státu. Mluvili také o atentátech, které se staly v Evropě. Akrama se zeptal, jestli umí takové věci a prostředky sehnat.

„On si myslel, že chci sehnat nějakou zbraň. Nikdy bych nedopustil, abych někomu ublížil, nebo abych vzal věc, která mi nepatří," dušoval se obžalovaný cizinec.

Nic než pomsta

„Případ nemá nic společného s terorismem. Obžalovaný plánoval dvojnásobnou vraždu, protože neunesl rozchod s milenkou a její údajnou nevěru s novým partnerem,“ odmítla spekulace žalobkyně Iveta Eichlerová.

„Podobná událost je v jeho končinách otázkou cti. Žena je jeho majetkem, může rozhodovat o jejím osudu. Jiný kraj, jiný mrav. Pro naše poměry to pochopitelně není polehčující okolnost,“ poznamenala k případu soudní znalkyně z oboru psychiatrie Marta Holanová.

Mustafa, který má českou manželku, malou dceru a v tuzemsku pracoval jako masér, se přitom v uplynulých letech vetřel do přízně několika dalších žen. Když zamířil v roce 2010 do Česka, oženil se s o 24 let starší partnerkou. Po půl roce se vztah rozpadl.

Ostře sledovaný proces bude pokračovat v dubnu, kdy má vypovídat Mustafova exmilenka a její nový přítel. Za přípravu dvojnásobné vraždy hrozí Mustafovi 15 až 20 let.

Fotogalerie
8 fotografií