Nové motocykly jsou určené pro dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na všech typech tuzemských silnic. „Samozřejmě je využíváme i k zajištění různých doprovodů, sportovních a kulturních akcí,“ upozornil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Flotila policejního mototeamu má téměř 240 motocyklů, jejich počet se novou zakázkou nezvýší. Starší kusy policisté vyřadí pro další vzdělávání a výcvik. Dopravní policisté nakupovali v roce 2009 stroje značky Yamaha v policejní úpravě, později i motocykly značky Honda. 

V roce 2016 policie za 60 milionů korun nakoupila 135 nových motocyklů BMW. Dvě třetiny dodávaných strojů tvořily cestovní motorky střední třídy F800GT vybavené řadovým dvouválcem o výkonu 90 koní. Zbytek tvořily dálniční expresy R1200RT o výkonu 125 koní, které dokážou jet rychlostí přes 220 km/h. O tento typ jde také v případě 55 nových motocyklů.

„Používáme je už dva roky. Pro výkon služby to jsou nejlepší motocykly, které jsme kdy měli. Jsou pohodlné, což je za situace, kdy policista stráví při službě za řídítky několik hodin, zásadní,“ konstatoval vrchní komisař odboru služby dopravní policie a šéf mototeamu Jihomoravského kraje Petr Matoušek.

Fotogalerie
9 fotografií