Byl studený lednový den roku 2002, když z druhého patra současného obchodního centra Letmo vyšlehly plameny. Tehdy se tam nacházelo kasino. Na římse stál jeden ze zaměstnanců a zoufale volal o pomoc. Hasiči ho dostali výsuvným žebříkem dolů. Jenže v budově zůstal ještě jeho kolega.

Velitel zásahu David Kožuský rozdělil družstvo na dvě průzkumné jednotky a s Jaroslavem Gargulou se vydal hledat zaměstnance kasina. V silně zakouřeném prostředí herny se oba hasiči rozdělili. Kožuský objevil pohřešovaného a žádal přes radiostanici o zásah proti šířícímu se ohni.

Zahynuli správní chlapi

Krátce nato ale došlo ke katastrofě. Celý prostor vzplál, k zemi se řítily stropní podhledy. Velitel zásahu podle všeho neměl ve žhnoucím pekle šanci přežít, stejně tak zaměstnanec kasina. Jaroslav Gargula uvázl v sousední chodbě. Zřejmě ztratil orientaci a nedokázal najít cestu zpět. Nenadálé ohnivé peklo v herně mu navíc odřízlo únikovou cestu.

Osobně jsem je neznal. Z toho, co mi kolegové o nich řekli, šlo o spolehlivé chlapy, kteří svou práci dělali na víc než sto procent,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Budova se poté změnila v ochodní dům a prošla nákladnou rekonstrukcí. Budova poté prošla rekonstrukcí. „Byla řádně zkolaudována. Nyní odpovídá všem bezpečnostním předpisům,“ uvedla správkyně obchodního centra Letmo Světlana Stehlíčková Janská.

Tragickou událost připomíná v přízemí pomníček a hasiči u něj každý rok vzdávají kolegům čest.

Rapperka pomník mít nebude

K dalšímu neštěstí tu došlo před dvěma týdny. Mladá rapperka Sju Kjut, vlastním jménem Zuzana K., která patrně bojovala s rakovinou, tu přeskočila zábradlí ve čtvrtém patře a průhledem dopadla jen několik metrů od pomníčku hasičů.

„Kolem páté hodiny odpoledne v klidu přišla k průhledu, přelezla zábradlí a hned skočila. Nic neřekla a ani nevykřikla. Byl to okamžik,“ tak viděl tragický konec rapperky Fernando Osankabene (32), který pracuje v nedaleké indické restauraci.

Dívka se za svůj krátký život stihla "proslavit" více skandály než hudbou. Před časem se napříkald v jednom z pražských klubů svlékla a dožadovala se pěti minut na sex...

Její tělo dopadlo kousek od stánku s trdelníky. „Kolegyně z toho byly úplně v šoku. Byl to podle nich strašný pohled. Úplně se rozklepaly, a to se rychle otočily. Té nešťastnici po dopadu na zem spadla z hlavy paruka,“ popsal událost jejich kolega Václav Kovařík. Na rozdíl od hasičů ji žádný pomníček připomínat nebude.

VIDEO: I letos hasiči vzdali hold svým zemřelým kolegům.

Video
Video se připravuje ...

Pocta hasičů zemřelým kolegům na Nádražní ulici v Brně Zdeněk Matyáš