K požáru došlo 8. ledna 2002. Hasiči přicházejí od té doby každý rok k místu tragédie uctít své kolegy. Ani 16 let poté ale nedokáže Josef Gargula popsat, co tehdy po děsivé zprávě cítil.

„Nevím, člověk se těžko vyrovnává s tím, že někoho blízkého už nikdy neuvidí. Dlouhá léta jsem proto ani nechtěl znát podrobnosti. Občas přemítám, proč zrovna brácha, proč zrovna on. Zvlášť když měl čtyři měsíce po svatbě,“ svěřil se Blesku.

V době neštěstí studoval hasičskou školu, chtěl být jako Jaroslav. Vytrval, i když rodiče tomu i kvůli události v Nádražní ulici nebyli nakloněni. „Zůstal jsem, u sboru sloužím už dvanáctým rokem,“ říká hasič, který loni přesídlil od útvaru na Lidické ulici do Židlochovic.

V přízemí teď už obchodního centra naproti hlavnímu nádraží vznikl vkusný památník se jmény obou hasičů, kteří se snažili zachránit z plamenů zaměstnance kasina.

„Jsem rád, že tato památka vznikla. Stejně jako fakt, že prestiž naší profese šla nahoru. Když jedete k zásahu, nikdy nevíte, co vás čeká, co se může stát,“ přemítá Josef Gargula, kterého na pietní místo letos doprovodili manželka i malý syn Jakub.

Co se stalo 8. ledna 2002

Osudného večera vyšlehly krátce po 20. hodině v prostorách kasina plameny. První jednotky dorazily za 2 minuty, následovaly je další. Na římse ve 2. patře stál jeden ze zaměstnanců a zoufale mával. Hasiči jej dostali na zem přes výsuvný žebřík. Zároveň se dozvěděli, že uvnitř zůstal jeho kolega.

Velitel zásahu David Kožuský rozdělil družstvo na dvě průzkumné jednotky a s Jaroslavem Gargulou se vydal hledat druhého zaměstnance kasina. V silně zakouřeném prostředí herny se oba hasiči rozdělili. Kožuský objevil pohřešovaného a žádal radiostanici o zásah proti šířícímu se ohni.

Video
Video se připravuje ...

Pocta hasičů zemřelým kolegům na Nádražní ulici v Brně Zdeněk Matyáš

Krátce nato došlo ke katastrofě. Celý prostor vzplál, k zemi se řítily stropní podhledy. Velitel zásahu podle všeho neměl ve žhnoucím pekle šanci přežít, stejně tak zaměstnanec kasina. Jaroslav Gargula uvázl v sousední chodbě. Zřejmě ztratil orientaci a nedokázal nalézt cestu zpět. Navíc nenadálé ohnivé peklo v herně mu odřízlo únikovou cestu.

Únikové východy byly zatarasené

Tragická událost se třemi mrtvými se stala předmětem pečlivého vyšetřování. Ukázalo se, že v objektu došlo k porušení řady protipožárních opatření. Například dvoukřídlové dveře z kasina na galerii, které měly sloužit jako úniková cesta, byly zabedněné dřevotřískovými deskami.

Další únikové cesty na schodišti přehradily desky herních stolů, dveře na této únikové cestě zůstaly zamčené a bez klíče. Požár s největší pravděpodobností způsobily nevyhovující rozvody osvětlovacích těles v podhledech stropu.

Viník neznámý

Experti hasičů všechna zjištění předali policii. Orgány činné v trestním řízení však nikoho neobvinily, vyšetřování případu skončilo odložením. Majitel kasina vyvázl s pokutou.

Fotogalerie
15 fotografií