„Kontroly zahrnují jednoduše řečeno dodržování doby jízdy a doby odpočinku řidiče, zahrnují i dechovou zkoušku, podíváme se také na technický stav autobusů,“ upozornil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Prolog si v úterý dopoledne nachystali muži zákona na Blanensko, konkrétně frekventované parkoviště poblíž hotelu Skalní Mlýn v Moravském krasu. Zatímco zástupy turistů vyrazily třeba na prohlídku Punkevních jeskyní, řidiče čekalo „zpestření“ relaxu.

Autobusáka čeká „mastná“ pokuta

Josef Matějka přivezl z Chrudimska na Moravu zájezd penzistů a nestačil se divit. Policisté po něm chtěli seznam cestujících, doložit záznamy digitálního tachografu 28 dní zpětně, což nesplnil. A ještě objevili rozbité čelní sklo. „To se mi stalo cestou sem,“ řekl Blesku. Policisté byli ale nekompromisní, jeho případ pošlou do správního řízení na krajský úřad. Hrozba sankce? Až 100 tisíc korun.

„S vyhodnocením tachografů pomáhají specialisté z Centra služeb pro silniční dopravu. Řidiči převážející větší množství cestujících za ně nesou zodpovědnost. Jen za poslední měsíce jsme odhalili deset případů, kdy řidiči předpisy o jízdě a odpočinku porušili,“ uvedl vrchní komisař Karel Kovář z odboru dopravní služby jihomoravské policie s tím, že manipulace s „kotoučkem“ je od loňského dubna trestným činem.    

„Kontroly potrvají na dalších turisticky atraktivních místech regionu až do 22. června, přičemž jejich časy se budou měnit,“ uzavřel Malášek.

Fotogalerie
8 fotografií