Simon B. (30), Michal C. (29) a Jozef M. (44) podle rozsudku Krajského soudu v Brně půjdou na celkem 59 let za mříže. Michal C. podle obžaloby coby nejaktivnější vyfasoval 23 let, jeho komplicové shodně 18 let vězení.

Stejný trest dostali už loni v listopadu, jenže vrchní soud jej zrušil a nařídil zpracování revizního znaleckého posudku z oboru zdravotnictví a soudního lékařství. Znalci Miroslav Šafr a Petr Hejna potvrdili závěry svých brněnských kolegů.

„Muž zemřel násilnou smrtí v důsledku udušení, zlomení žeber, zakrytí dýchacích cest a z důvodu, že byl spoután do nepříznivé polohy. Utrpěl úrazový šok, své sehrál i vysoký věk,“ uvedl znalec Šafr.

V místnosti domu se pohybovali – Simon B. a Michal C. Kdo způsobil starci vážná zranění, neprozradili. Naopak vinu svalují jeden na druhého.

„Klekl na něj, dal mu jeden dva údery, řekl, tady policie, mlč. Já přišel z druhé strany, přisedl k poškozenému a chytil jsem mu ruce a dal je za záda. Pak jsem mu řekl, aby ho spoutal. Poškozený sebou házel, pouta se rozpadla. On mu dal jeden dva údery a chtěl odejít. Já mu říkal, že tam s ním nechci zůstat sám,“ tvrdil Michal C. u soudu i na videozáznamu z místa činu.

Simon B. se dušoval, že starce bil jeho parťák. Měl mu tlačit obličej do polštáře, zalehnout ho, když se vzpíral, přidržovat kolenem na jeho hrudníku. „S tím, co řekl nesouhlasím. Budu si stát za tím, co jsem vypověděl. Já tam přišel jen krást, nečekal jsem, že bude někdo uvnitř,“ argumentoval na svou obranu. Jako jediný z trojice obžalovaných nebyl dosud trestaný.

Další senior z Lysic přežil

Trojlístku přítížila u soudu druhá loupežná výprava do Lysic na Blanensku. Tady měl další přepadený senior (64) také namále, dodnes podle znalců trpí po otřesném zážitku posttraumatickou stresovou poruchou. Bezmocný strávil v poutech řadu hodin, než jej druhý den objevil jeho bratr.

Loupežné výpravy, které skončily smrtí jednoho přepadeného a vážnými následky pro druhého, přitom komplicům nepřinesly valného zisku. V Ivančicích sebrali dvoje hodiny a stříbrné příbory, které v Brně prodali za šest tisíc korun.

Fotogalerie
4 fotografie