Brňanka Soňa M., která vychodila jen základní školu a nikdy nepracovala, bydlí v azylovém domě a má ještě další dvě malé děti (5 a 2). Žije výhradně z dávek. „Chlapečka jsem nezabila. Neměla jsem v úmyslu mu ublížit.“

To byly jediné dvě věty, které obžalovaná žena před trestním senátem řekla. Dál odmítla vypovídat. A také požádala, aby se proces odehrál bez její přítomnosti. Soud jí vyhověl. Mlčení dosud bezúhonné ženy je taktikou obhajoby. Stíhána je na svobodě.

Osudného 14. listopadu 2016 byla Soňa M. na úřadech, malého Sebastiana, který často plakal, chtěla po dohodě se sociálkou umístit do Klokánku. Jenže tehdy to na úřadech nedopadlo. Vystresovaná a vysílená žena po příchodu domů s miminkem vší silou praštila. Maličký Sebastiánek neměl šanci. Během deseti minut, maximálně hodiny, umřel. Náraz mu roztříštil lebku.

Otec neznámý

Skládačku osudného dne musí soudkyně Dagmar Bordovská rozplétat z listin. „Rodila jsem v šestém měsíci, když se narodil, vážil 930 gramů. Zda Sebastian bral nějaké léky nebo výživné preparáty, říci odmítám. Kdo je otcem, nevím, není jím ale můj přítel,“ to bylo strohé vyjádření, které obžalovaná matka nadiktovala vyšetřovatelům do protokolu.

Obžalovaná Soňa, její druh i babička mrtvého kojence vypovídat odmítli. Příbuzní však v době smrti chlapečka v bytě nebyli. Ze spisu každopádně vyplývá, že malý Sebastian si během svého kratičkého života mateřské lásky příliš neužil.

Ženě hrozí v případě odsouzení za vraždu deset až dvacet let kriminálu, zcela ze hry však nemusí být ani její osvobození. Záležet bude na posudcích a lékařských dobrozdáních. Přímých důkazů se totiž příliš nedostává.

Matky-vražedkyně z jihu Moravy

* Ve Vacenovicích na Hodonínsku vloni v listopadu zabila tehdy mladistvá matka (17) svou dcerku (†1,5). Soud ji poslal vzhledem nezletilosti na čtyři roky do kriminálu. Smrt dítěte se zprvu snažila svést na očkování, ve vsi dokonce uspořádali sousedé pohřební sbírku. Spekuluje se, že se zabitím dcerky mstila partnerovi. Letos jí byla hned po porodu odebrána druhá dcerka.

* Hned tři novorozence má na svědomí Anna Dusíková (27) z Dolních Dunajovic. Na její bestiální vraždy se přišlo předloni v zimě. Na zabití dětí použila mimo jiné tkaničky od bot nebo pytel na psí granule. Soud ji poslal na 24 let do vězení.

* Další tři vlastní děti sprovodila vlastní rukou ze světa Michaela Hartmanová (33). Ve Vlasaticích v roce 2012 tajně porodila a udusila dvojčata, o rok později stejně zavraždila novorozené děvčátko. Soud ji poslal za mříže na 22 let.