Zkušený recidivista se skrýval pod falešnými identitami, měnil adresy i podobu. Na krku toho měl požehnaně, kromě loupeže také falšování dokladů a podvod s půlmilionovou škodou. Klec spadla až na jaře roku 2012, kdy Zdeňka G. zatkla zásahová jednotka v restauraci na ruzyňském letišti, kde měl absolvovat další „obchodní“ schůzku.

Oloupeného podnikatele Stanislava Š. lákal pod jménem Tomáš Šrubař už dříve na jiný zaručený obchod. O jeho pilu na Jesenicku mají prý zájem lidé z Rakouska. Koupí ji a rozjedou výrobu pro výstavbu dřevěných domků. Schůzky nedopadly dobře, akce padla.

Začátkem roku 2005 přišel Zdeněk G. alias Šrubař s další nabídkou. Když podnikatel zafinancuje projekt s výhodným nákupem cigaret, nabalí se. „Vybral jsem 50 tisíc eur, od známého sehnal ještě další 22 tisíc. Přijeli jsme na celnici, kde prý měl Šrubař známého. A šel vše domluvit,“ popsal osudný únorový den podnikatel.

Když se Zdeněk G. vrátil do auta, udeřil „obchodního partnera“ pěstí do žaludku a poté rukou do týla. „Ztratil jsem vědomí, peníze zmizely. Zdeňka G. alias Tomáše Šrubaře jsem hledal, ale už nenašel. Telefon měl nedostupný,“ řekl soudu poškozený.

Soudce Michala Zámečníka nicméně udivilo, že se obrátil na policii až týden poté a nevyhledal lékařské ošetření. „Byl jsem jen otřesený, trochu jako omámený. Hledal jsem Šrubaře i jeho známé, kteří mě s ním seznámili. Bez úspěchu,“ vysvětlil korunní svědek prodlevu s oznámením loupeže.

Zdeněk G., čelící obžalobě už na svobodě, se Blesku k 12 let staré události odmítl vyjádřit. Při svých eskapádách se skrýval mimo jiné pod jmény Tomáš Šrubař, Zdeněk Zeman, Jan Jeleňák a Safet Muslimovič. U krajského soudu v Brně mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Fotogalerie
6 fotografií