„Na místě činu, stejně jako na přepravní kazetě, byly zajištěny pachové stopy Andreje Patskana. Zprávu policie ale není nijak možné ověřit,“ upozornil soudce s tím, že v případě Lopojdové je identifikace ještě složitější, neboť psi zjistili pouze stopu osoby ženského pohlaví.

Oba Ukrajinci se bránili tím, že v den loupeže byli v jižním Rusku, tedy 2 500 kilometrů od Stříteže na Jihlavsku, kde k přepadení dodávky s penězi došlo 15. srpna 2012. To mají potvrzovat fotografie, účtenky, povolení k pobytu, razítka z hraničního přechodu. Jedna fotografie z Ruska byla přitom pořízená čtyři až pět hodin před loupeží. "Nelze jednoznačně vyvodit, že nebyli v Rusku, jak tvrdí," uvedl soudce Martin Vrbík. U soudu také zaznělo, že v případě chybovala policie například při rozpoznávání hlasu. Soudce proto dvojici údajně cestující ve dvou různých autech zprostil obžaloby.

„Nemyslím si, že by policie odvedla špatnou práci, v některých případech je ale objasňování složitější. Pochybnosti soudu nesdílím,“ netajil se zklamáním státní zástupce Jiří Morava.

Soud nicméně Patskana odsoudil za jiný trestný čin. „Při zatýkání byla v domě obžalovaného zjištěna pěstírna s 298 kusy rostlin konopí a sušený derivát o váze 3,6 kilo. Odsuzuje se proto k šesti letům ve vězení,“ upřesnil soudce.

Obhájkyně Patskana se v případě zprošťujícího rozsudku vzdala práva na odvolání, v případě trestu za výrobu drog si ponechala lhůtu na odvolání. Státní zástupce se k verdiktu nevyjádřil.

Zatímco Lopojdová zůstává na svobodě, Patskan už loni vyfasoval deset let vězení za jinou násilnou trestnou činnost. V Praze se v roce 2007 společně s několika komplici dopustil loupeže a zbavení osobní svobody zvlášť brutálním způsobem.