Poměry držela řadu let nad vodou Pospíšilova tchyně. Když před třemi roky zemřela, soužití trojice se začalo hrotit. „Tchán byl panovačný, cholerik, nedalo s ním vůbec mluvit. Psychicky týral i vlastní dceru,“ řekl u soudu Pospíšil.

Pistoli si vyrobil načerno v práci

Vražednou zbraň ráže 6 milimetrů si vyrobil už v roce 1975, kdy pracoval ve vojenském opravárenském podniku. „Měl jsem ji v ložnici ve stolku. Občas jsem střílel do terčů, jednou i po prašivém kocourovi,“ uvedl obžalovaný. „Otec si na mě neustále dovoloval. Raději jsem manželovi neříkala všechno, jinak by se to stalo už dávno,“ vypověděla v pláči manželka střelce. Ustavičný teror otce odnesla nemocí, léčila se na psychiatrii. „Děda se k matce choval jako k věčně nedospělé dceři. A místo táty si představoval asi jiného ženicha,“ popsal poměry v rodině syn střelce Lukáš Pospíšil.

Odstěhovat se nechtěli, i když se střety stupňovaly

Děsivé rodinné soužití mohlo vyřešit odstěhování manželů Pospíšilových do nedaleké Horky. „Manželka do domu po mé matce nechtěla. Navíc by lidi řekli, že jsme tchána nechali schválně samotného,“ vysvětlil Pospíšil. A tak napětí v domě gradovalo.

Obžalovaný: Chytilo mě vražedné šílenství, amok

Osudný den se neobešel bez křiku a nadávek. Když se Pospíšil dozvěděl, že tchán opět slovně napadl Hanu, vzal pistoli a vydal se do obývacího pokoje. Nabitou zbraní mu chtěl jen pohrozit. „Ani se na mě od televize neotočil, jen řekl: vypadni. Chytlo mě vražedné šílenství, amok,“ popsal „popravu“ Pospíšil. Jeden výstřel mířil do pravého spánku, poté tchána obešel a dorazil ranou do levé části hlavy.

Znalci: Střelec jednal v afektu

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie řekli, že Pospíšil vraždil v afektu. Státní zástupkyni Ludmilu Doležalovou zajímalo, zda tato diagnóza odpovídá tomu, že Pospíšil se k činu delší dobu chystal. „Afekt není záležitost okamžiku. Vzhledem k emočnímu stavu obžalovaného mohl trvat delší dobu,“ konstatoval znalec Pavel Kolda.

Lidé sepsali petici na podporu vraha

Za Pospíšila, který v Bedihošti na Prostějovsku pracoval pro obec jako kostelník a je silně věřící, se postavila prakticky celá obec. Petici za jeho propuštění na svobodu podepsalo 400 lidí. „Je to zlatý člověk. Je neuvěřitelné, co musel doma snášet. Šlo o zkrat,“ podotkl starosta Jiří Zips. Soudkyně petici vyhověla, Pospíšila propustila z vazby. I tak mu za vraždu a nedovolené ozbrojování hrozí až 20 let za mřížemi.

Fotogalerie
5 fotografií