Karel se narodil do významné brněnské rodiny křesťanské mamince a židovskému otci. Přesto že byl smíšeného původu, musel po dovršení 15 let do transportu i se svým bratrem Janem.

V Osvětimi stál před Mengelem, kterému zatajil svůj věk, což mu zachránilo život. Prošel několik koncentráků, osvobozený byl v Dachau.

„Válku přežil jako jediný ze spolužáků, se kterými v Brně chodil do židovského gymnázia, kde patřil mezi jeho učitele spisovatel Karel Poláček nebo skladatel Pavel Haas,“ řekl pro Blesk.cz vojenský historik Pavel Paleček.

Bratr zahynul

Na konci války se nakazil skvrnitým tyfem a nevážil ani 40 kilo. Domů, do Brna, se vrátil koncem června 1945. „Maminka tehdy pravidelně chodila čekat na nádraží, jestli se s bratrem nevrátíme. Přijel jsem jen já,“ vzpomněl před lety pro ČT24 Karel Ellinger. Nepřežily ani desítky příbuzných z otcovy strany

Karel nikdy nezatrpkl a neopustil Brno, ačkoliv jako mezinárodně úspěšný akademik měl mnoho příležitostí k odchodu do zahraničí. Nikdy nevstoupil do komunistické strany a po roce 1989 poprvé veřejně promluvil o tragických válečných zkušenostech.

Karel Ellinger se až do vysokého věku pravidelně účastnil debat s žáky a studenty brněnských škol o totalitě, za což mimo jiné získal Cenu města Brna.

Rodinný přítel Masaryka

Karel Ellinger byl také jedním z posledních pamětníků Tomáše G. Masaryka. Jako dítě znal prezidenta z rodinných návštěv. Rodina Ellingerova a Masarykova se přátelila, protože Ellingerův dědeček byl Masarykův spolužák z gymnázia v Brně, kam Masaryk až do svého vyloučení a odchodu do Vídně chodil.

VIDEO: Dagmar Lieblová: Koncentrační tábor Terezín přežila díky omylu.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Lieblová: Koncentrační tábor Terezín přežila díky omylu Paměť národa/Post Bellum

Fotogalerie
7 fotografií