„První portréty jsem dělal už na vojně pro mazáky. A taky pro kámoše trempíky,“ prozradil Bechr. S osobnostmi je ale víc práce a také ctí zodpovědnost, aby se trefil do přesné podoby.

„Maluji podle fotografií, na pózování nemá nikdo z nich čas. Zprvu mi nešly moc ženské, to přiznám. Ale nikdo si zatím nestěžoval,“ přiznal malíř a karikaturista.

Portréty si nechává podepsat

Když mají herci či hudebníci poblíž jeho bydliště vystoupení, zajde za nimi. „Poprosím o podpis na malůvku. V případě zájmu jim namaluji a věnuji větší plátno,“ vysvětlil Bechr, který používá jako základ akryl a kresbu dokončí vodovými fixami.

U koho z hvězd slavil největší úspěch? „Nadšená byla Simona Stašová, příjemná Míša Kuklová. Spokojení byli Ivan Mládek, Jiří Bartoška či Zdeněk Troška. Čím větší osobnost, tím vstřícnější člověk,“ tvrdí Bechr.

Při návštěvě Blanenska ještě před jeho zvolením prezidentem namaloval i Petra Pavla. „Portrét si převzal. Jen si mě před tím proklepla jeho ochranka,“ usmívá se.

Galerie slavných se rozrůstá

Ze zdi v pokoji Arnošta Bechra se usmívá například šéf karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška, herci Simona Stašová, Michal Dlouhý, Jana Švandová, Zuzana Bydžovská, Rudolf Hrušínský mladší či publicista Josef Klíma.

Na oplátku mají od Bechra doma větší podobizny, kam kreslíř vždy zakomponuje nějaký veselý odkaz k dané osobě. Naposledy obdaroval Miroslava Donutila a šéfa Olympiku Petra Jandu. Aktuálně má v plánu trojici českých bavičů, jména zatím neprozradil.

VIDEO: Jiří Bartoška: Jak se mi podařilo zlákat Johnnyho Deppa!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška: Jak se mi podařilo zlákat Johnnyho Deppa! Markéta Reinischová

Fotogalerie
15 fotografií