Památník vznikne na místě památkově chráněné hrobky rodiny Bašných na Ústředním hřbitově v Brně. „Bude sloužit k pietě i k uchování zpopelněných ostatků dárců až na příštích 100 let,“ uvedl za lékařskou fakultu Václav Tesař.

Lidé, kteří se rozhodnou své tělo po smrti darovat na vzdělávací účely, pomáhají medikům porozumět anatomii lidského těla, která je pro všechny lékařské profese klíčová. K dispozici jsou při výuce anatomie detailní plastové modely, podrobné anatomické atlasy i moderní simulační technologie, lidské tělo je ale nenahraditelné.

Důležité pro poznání

„Díky tělům dárců se můžeme bezprostředně seznámit s tím, jak jsou v těle uspořádané kosti a orgány nebo kudy vedou cévy a nervy," uvedli zakladatelé sbírky ze Spolku mediků z lékařské fakulty. Ta je na platformě Donio.

Když těla dárců splní svůj účel, jsou jejich ostatky na náklady fakulty zpopelněny a rozptýleny na rozptylové loučce. „Jsme přesvědčení, že dárci těl si zaslouží důstojnější rozloučení. Památník poslouží nejen pro uložení jejich ostatků, ale taky jako místo místo, kde je budeme moct nejen my uctít tichou vzpomínkou," uvedli medici.

Místo zdarma

Aktuálně je zpracovaný projekt památníku, včetně jeho vizualizace. Vybraná částka poslouží na stavební práce, spočívající v přeměně nynějšího hrobového místa, kde bude vykopána zemina, vyzděna podzemní část hrobky. „Spolku mediků poskytneme pro dárce těl hrobové místo zdarma," řekl náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Z cílové částky je aktuálně vybráno 145 tisíc korun. Od letošního jara pořádají medici benefiční akce jako třeba koncert houslisty Josefa Špačka nebo dražbu kalendáře. Peníze na památník půjdou také ze vstupného na chystaný zápas studentských hokejových týmů z Masarykovy univerzity a Jihočeské univerzity.

VIDEO: Brno zrenovovalo obřadní síň na Ústředním hřbitově

Video
Video se připravuje ...

Brno zrenovovalo obřadní síň na Ústředním hřbitově. Správu hřbitovů města Brna.