Letošní rok má být velmi dobrý. Navíc plný novinek a moderních postupů. Na úrodu a kvalitu hroznů v Bzenci na Slovácku začali nově dohlížet třeba draví roztoči. ŽÍžaly zase pomáhají kompostovat půdu. Na ochranu před škodlivým hmyzem přestali vinaři v Bzenci používat insekticidy.

Místo nich nasadili do vinic populaci dravého roztoče. „Asi 0,6 mm velký dravý roztoč likviduje svilušky, vlnovníky a hálčivce, ale i larvy třásněnek a jiný drobný hmyz, škodící révě,“ řekl šéf vinohradnictví v Chateau Bzenec Libor Výleta. Moravští vinaři se tak ve velkém vrhli na pěstování vína v bio kvalitě.

Budoucnost je v PIWI odrůdách

Hibernal, Solaris, Johanniter. To jsou příklady odrůdy révy vinné, které na Slovácku začali pěstovat na rostlinách označených zkratkou PIWI (jde o zkratku z německého slova »pilzwiderstandsfähige Rebsorten«. V překladu to znamená, že tato odrůda je odolná vůči houbovým chorobám. Má jim patřit budoucnost. Zatím se s nimi lidé setkají především v cuvée sektech.

„Jde o vyšlechtěné křížence odolné vůči plísním a mrazu. Tyto rostliny potřebují méně chemického ošetření, čímž se snižuje frekvence pojezdů techniky ve vinici. To mimo jiné prospívá půdě například v lepším zadržování vody,“ řekl Libor Výleta.

„Rozlohu PIWI vinic průběžně navyšujeme. Začali jsme v roce 2009 na Bzenecku, letos přibyl i Sedlec u Mikulova,“ dodal.

Klíčem k úrodě je počasí

Vinohradnictví je značně závislé na počasí, které má obrovský vliv na úspěch i kvalitu sklizně. Letošní rok znovu přinesl podle expertů vinohradníkům několik výzev.

„Byl vysoký počet dnů s nadprůměrnými denními teplotami, které uváděly révu vinnou do klidového režimu a paradoxně brzdily růst bobulí. Na Pálavě, kde panovaly nejvyšší teploty a intenzivní sucho, bobule zaměkly, zabrzdil se jejich růst, a tudíž mají menší velikost a méně šťávy. K tomu také přibyly lokálně škody způsobené kroupami, které poničily část rostlin a hroznů,“ zmínil ředitel Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Sklizeň Svatomartinského

Sklizeň odstartovala dříve než obvykle. Již 1. září měly rané odrůdy Müller Thurgau a Muškát Moravský dostatečnou cukernatost pro sběr. „Nyní denně sbíráme na vinicích vzorky a odesíláme do laboratoře, kde se vyhodnocují cukernatost a poměr kyselin. Rané odrůdy sklízíme při cukernatosti 17 °NM,“ počítá šéf vinohradů Výleta.

Sklizeň raných modrých odrůd včetně Modrého Portugalu, z něhož se vyrobí první letošní Svatomartinské víno, začne 18. září. „Hrozny jsou v současné době zdravé a v dobré kondici. Sklizeň má potenciál být mírně nadprůměrná, ale vše stále může ovlivnit počasí v následujících týdnech,“ shodují se vinohradníci.

VIDEO: K dani z tichého vína hovoří prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Video
Video se připravuje ...

K dani z tichého vína hovoří prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Jiří Nováček

Fotogalerie
17 fotografií