Následovaly další, které odvezly přes 10 tisíc židovských obyvatel Brna do ghetta v Terezíně. Odhalení památníku znamená plnění povinnosti vůči současným i budoucím generacím, stejně jako předkům, kteří jsou oběti holokaustu, řekl předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek.

„Ať si to uvědomujeme či nikoliv, holokaust, v jehož průběhu bylo zavražděno přes šest milionů evropských Židů, nás všechny ovlivnil. Ovlivnil osudy těch, kteří tu dobu prožili, ať už jako oběti, viníci, nebo jako přihlížející. Holokaust má vliv i na život nás, co jsme se narodili později, naše životy na něj navazují," uvedl Kanarek.

Symbolické koleje do nebe

Památník je vysoký asi 2,5 metru a má znázorňovat koleje, které vedou do nebe. Nahoře je zakončený hvězdou a dole je zapuštěný do země, což navazuje na tzv. kameny zmizelých, o které je třeba klopýtnout. Návrh udělal architekt Tomáš Rusín.

„Nástupiště číslo pět pro mě vždy bylo prázdninové, odjížděli jsme odtud na jih. Po uvědomění si všech hrůz, které se tu staly, jsem si dovolil navrhnout památník, aby se to už nikdy neopakovalo. Má být takovou třískou v ruce, o které nevíte, ale když se jí dotknete, tak vás zabolí," upozornil Rusín.

Odešly tisíce, vrátily se stovky

Před druhou světovou válkou v Brně žilo asi 12 tiíc Židů, po válce se vrátilo pouze několik stovek původních židovských obyvatel. Festival letos podruhé připomíná jejich osudy a židovskou kulturu. Nabídne 85 akcí na 15 místech v Brně. Hlavním tématem letošního ročníku jsou vlaky, které jsou na jednu stranu symbolem svobody a odjezdu za zážitky, ale v kontextu holokaustu jsou i symbolem cesty na smrt.

VIDEO: Pocta poručíkovi československé armády Františku Josef Geislerovi před domem na Veveří ulici

Video
Video se připravuje ...

Pocta poručíkovi československé armády Františku Josef Geislerovi před domem na Veveří ulici v Brně, kde bydlel před 2.světovou válkou. Uprostřed vzpomínkového shromáždění jeho syn František Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
4 fotografie