Nedaleko zatáčky, kde před 81 lety na Heydricha Kubiš a Gabčík zaútočili, stojí památník připomínající jejich čin. Nejmocnější muž tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jeden ze spolutvůrců holokaustu zemřel o několik dní později. Okamžitě po atentátu následovala krutá odplata nacistů - stanné právo, masové popravy a zatýkání, vyhlazení Lidic a Ležáků. Kubiš, Gabčík a pět dalších parašutistů padlo 18. června po boji s přesilou v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Pietní setkání zahájila skotská hymna na připomínku toho, že ve Skotsku se aktéři operace Anthropoid cvičili. „Scházíme se zde, abychom připomněli největší odbojový čin na území německými nacisty okupované Evropy,“ řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gross.

„Je třeba připomenout, že se tak stalo v době, kdy byli nacisté na vrcholu své moci. V době, kdy se zdála jejich porážka když ne utopie, tak jako velmi vzdálený sen. Tento čin by nebyl možný bez pomoci občanů, z nichž mnozí za svou odvahu zaplatili cenu nejvyšší,“ řekl. Lidé by podle něj ve dny, jako je výročí hrdinského činu československých parašutistů, měli přes všechny rozpory, které jsou v demokratické zemi přirozené, být jednotní v tom, že chtějí žít ve svobodné, demokratické a nezávislé zemi. Krátké setkání ukončila česká a slovenská hymna a po nich také hymna britská.

Na tamní pietní shromáždění navázal první ročník Sportovního rodinného dne nazvaného Operace Anthropoid 2023 v nedalekém areálu Základní školy Glowackého. Orel pro příchozí připravil soutěže v miniházené, softbalu či pétanque, jízdy zručnosti, střelnici, charitativní štafetu na cyklotrenažerech, workshopy parkouru nebo ukázky ragby a bojových sportů.

Do ulic hlavního města vyjela historická tramvaj připomínající místa a události spjaté s operací Anthropoid. Jízda symbolicky začala u Pražského hradu, kde měl v Černínském paláci kancelář cíl parašutistů, Reinhard Heydrich, a končí v zastávce Karlovo náměstí blízko chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Zde parašutisté padli v boji s nacistickou přesilou.

Video
Video se připravuje ...

Poskytli azyl Kubišovi s Gabčíkem, a potkal je tragický osud. Celá rodina Králova byla popravena v koncentračním táboře Videohub