Stezka má 17 stanovišť, akce přišla na jeden milion korun. Dvěma třetinami na ni přispělo město Brno. Stezka začíná na Biskupském dvoře, kde se scházela hospodářská společnost, která tady založila dnešní Moravské zemské muzeum..

„Mendel byl funkcionářem přírodovědné sekce, kde roku 1865 poprvé přednesl závěry svých výzkumů. Mezi další zastavení patří místa, kde pracoval, kam docházel za svými zájmy," uvedl ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

Dalšími zastávkami jsou na Zelném trhu Dietrichsteinský palác a Divadlo Reduta. V centru pak budovy, kde sídlí Ústavní soud nebo Česká národní banka, dříve Hypoteční banka, kde byl Mendel ředitelem. Sedmnáctým místem je augustiniánská hrobka, místo Mendelova posledního odpočinku na Ústředním hřbitově. Jednotlivá stanoviště doplňují informační cedule.

„Cílem je představit nejen osobnost Mendela a jeho dílo, ale i město Brno, kde prožil většinu života. Žil tady od svých 21 let až do své smrti v roce 1884," upozornil Mitáček. Slavnostní otevření stezky se uskutečnilo při příležitosti Mezinárodního dne DNA.

VIDEO: Exhumace těla zakladatele genetiky G. J. Mendela.

Video
Video se připravuje ...

Exhumace těla zakladatele genetiky G. J. Mendela. Masarykova univerzita

Fotogalerie
20 fotografií