„Druhý skončil Vladimír Blaško ze slovenské Staré Turé a třetí cenu si odvezla paní Irena Slezáková do Boršic u Blatničky,“ řekl organizátor slavnosti Antonín Vrba. Každý, kdo se chtěl ucházet o korunu zelného krále, musel podle něj odevzdat do soutěže omniovku (0,7 l) kysaného zelí.

Košt „O najlepší kysané zelé na Slovácku“ figuruje od roku 2018 v pelhřimovské České knize rekordů. Tehdy soutěžilo v Blatničce 267 vzorků, nejvíce v republice.

„Rekord, samozřejmě, letos kvůli covidovým patáliím nepadl, ale je důležité, že se lidi po dvou letech opět mohli spolu sejít a pobavit se,“ pochvaloval si atmosféru Vrba.

Základem jsou suroviny

Jaký je vůbec recept na nejlepší slovácké domácí nakládané zelí? Pavel Hála už během let vyhrál v soutěži potřetí, je proto jasně uznávaným expertem.

„Základem je kvalitní zelí. Hlavní suroviny jsou cibule, kmín a sůl. Celý můj úspěch je asi v tom, že přidávám najemno strouhaný křen. Ten je kvalitním přírodním konzervantem a proto zelí vydrží dlouho křupkavé a tvrdé,“ prozradil pan Hála.

Do směsi přihazuje i jablíčko. „Musí to být moravská jadernička, ta je nejkvalitnější, jak říkali už naši předkové,“ pověděl.

Samotný recept ovšem není všechno. „Muž k tomu musí mít, samozřejmě, i kvalitní pomocníky, kteří nakrouhané zelí pořádně našlapou,“ pousmála se manželka pana Hály, Ivona.

VIDEO: Salát z kysaného zelí.

Video
Video se připravuje ...

Salát z kysaného zelí Videohub/recepty