15. prosinec 2019
Svátek slaví Radana, zítra Albína

Kam se hrabe elixír mládí! Koktejlem zdraví a krásy je zelí: 5 důvodů, proč jej musíte jíst

/
  • Koktejlem zdraví a krásy je zelí.
    12. listopadu 2019 ● 08:24

    Jestli hledáte jedinou potravinu, která bude zdraví prospěšná, a ještě po ní zkrásníte, tak sáhněte po hlávce zelí! Je to přímo elixír zdraví a mládí.  

  • 1.

    Spousta vitamínů

    Zdravá pokožka, zuby, kosti i cévy jsou závislé na dostatečném množství vitamínu C. Toho má zelí vrchovatě. Jeho konzumací tak můžete výrazně omezit srdečních onemocnění i řídnutí kostí. Dalším důležitým vitamínem, který pomáhá správnému srážení krve a je důležitý pro pevné kosti, je vitamín K. Aby se dostal do těla, je důležité jíst zelí s tukem.

    Už za šest týdnů si budete na domácím kysaném zelí pochutnat.
    Autor: istock.com

  • 2.

    Kvašením pro imunitu

    Fermentování neboli kvašení je jednou z oblíbených úprav zelí a právě fermentované potraviny jsou bohaté na probiotika. Ty blahodárně působí na náš imunitní systém a zažívání. Zelí je zdravé v jakékoliv úpravě - ať už jej necháte zvkasit, nebo jej jíte syrové či dušené.

    Už za šest týdnů si budete na domácím kysaném zelí pochutnat.
    Autor: Profimedia.cz, Scom

  • 3.

    Hned dvě zdravé vlákniny

    Zelí je podle odborníků jedním z nejlepších zdrojů vlákniny. Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu obsahuje zelí v ideálním množství. Rozpustná vláknina se nacucá vodou a vytvoří tak „kaši“, která zpomaluje pohyb jídla v trávicím ústrojí. Tělo má tak dostatek času, aby z něho „vyzobalo“ všechny výživné látky.

     

    Navíc snižuje i kyselost žaludku a uklidňuje žlučové kyseliny. Nerozpustná vláknina funguje proti zácpě a vyplavuje z těla špatný cholesterol i karcinogeny.

    Už za šest týdnů si budete na domácím kysaném zelí pochutnat.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Brnění proti rakovině

    Brukvovitá zelenina, do níž zelí patří, obsahuje podle dlouhodobých vědeckých výzkumů sulforafan, který by mohl aktivně působit proti rakovinovému bujení. Další složka jménem epigenin, která se nachází v zelí, petrželi nebo celeru dokáže snížit velikost nádoru rakoviny prsu. Zelí obsahuje i sloučeninu, která chrání zdravé buňky při chemoterapii.

    Už za šest týdnů si budete na domácím kysaném zelí pochutnat.
    Autor: istock.com

  • 5.

    Vyhlazuje vrásky

    Pokud vás trápí mastná pleť a akné, je zelí pro vás to pravé. Navíc zelí produkuje látky nezbytné pro zdravé vlasy a nehty. Když jej jíte, čistíte si krev, čímž si omlazujete pokožku a dokonce se vyhlazují i vrásky.

    S využitím zdravezdravi.cz

    Už za šest týdnů si budete na domácím kysaném zelí pochutnat.
    Autor: Blesk.cz

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy