Ukázalo se, že havraní samec má natažený vaz na levém běháku, což je kost mezi lýtkem a prsty. Opeřenci tak veterinář naordinoval klid a pobyt v ptačím centru v Brně-Slatině.

„Tím, že polehává a noze maximálně ulevuje, velmi rychle se zotavuje i díky stravě, která mu jde k duhu. Dostává těstoviny, semena pro středně velké papoušky, tvrdé a zlehka namočené rohlíky a pochutnává si také na kuřecích srdíčcích," prozradil vedoucí centra Zdeněk Machař.

Jmenuje se Karel

Nový přírůstek dostal jméno Karel. Havran je mezi svěřenci útulku podle Machaře spíše výjimkou. „Převážně jde o mláďata s ptačími neštovicemi. Když vše dobře půjde, Karel bude na přelomu týdne zdráv a vypustíme ho zpátky na svobodu,“ dodal Machař.

Video
Video se připravuje ...

V Ptačím centru v Brně-Slatině žije i lišák Ríša Zdeněk Matyáš

Stanice je v provozu od začátku 90. let, přebírá zraněná či nalezená zvířata, která po komplexní péči vrací zpět do přírody. Zvířata s trvalým postižení zůstávají v areálu, mohou se po něm volně pohybovat a nejsou tak odkázána na doživotní pobyt v klecích.

Stanice se ujímá i domácích mazlíčků, v případě že přijdou o majitele a nemá se o ně kdo postarat. Aktuálně žije v centru 350 zvířat.

Celoroční nákladnou péči o tyto zraněné tvory v Ptačím centrum mohou zájemci podpořit prostřednictvím vánoční sbírky na www.pomahamezviratkum.cz.

Fotogalerie
8 fotografií