„Podmínkou je, že obvod stromů u země nepřesáhne 97 centimetrů, rostou samostatně a nacházejí se v období vegetačního klidu,“ řekla Jana Běhalová z kanceláře městského architekta.

Hydraulický rám stroje americké výroby obklopí kmen, pod tlakem pronikne do půdy a strom vyzvedne i s kořenovým balem. Ten je nezbytný pro uchycení na novém místě. Sedmičku stromů pak na podvozku postupně převezl na Černovickou terasu, kde našly nový „domov“.

Přesazování je součástí celkové proměny nábřeží řeky Svratky, konkrétně jde o úsek od Riviéry k železničnímu viaduktu na Uhelné ulici. 

Video
Video se připravuje ...

Unikátní americký stroj přesazoval v Brně vzrostlé stromy KAM Brno

„Hlavním cílem úpravy břehů je ochránit město před stoletou vodou, aby vzniklo více prostoru pro průtok povodní, zlepšil se ekologický stav Svratky, a zároveň aby mohli lidé trávit v blízkosti řeky svůj volný čas," vysvětlila Běhalová.

Proměna nábřeží skončí v roce 2023

Na přelomu jara a léta začnou stavební práce, které postupně promění nábřeží Svratky podle návrhu týmu profesora Ivana Rullera, který zvítězil v mezinárodní soutěži na oživení nábřeží Svratky. Stavba bude dokončena v roce 2023.

V místě stávající nábřežní zdi podél ulice Poříčí vznikne nová kolonáda se schody umožňující přístup k hladině řeky. Její součástí bude kavárna s výhledem na vodu. Na kolonádě bude možné mimo jiné pořádat menší koncerty a společenské akce.

Fotogalerie
7 fotografií