„Most umožní projet ve dvou pruzích veřejné hromadné dopravě a další dva nabídne řidičům automobilů. Na obou stranách přibudou samostatné oddělené cyklostezky i prostor pro pěší,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Všechny návrhy ze soutěže organizované Kanceláří architekta města Brna budou vystavené na přelomu dubna a května v kavárně Industra, která je součástí areálu Zbrojovky.

Rozvoj lokality

Nový most jako elegantní spojení obou břehů řeky Svitavy podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) pomůže hned dvakrát. „Umožní další rozvoj lokality a zároveň se stane impulzem k proměně nábřeží s připravovaným poříčním parkem, který překlene,“ uvedl.

Tuto stavbu musí město zkoordinovat s výstavbou protipovodňových opatření. Ty  mají být hotové do roku 2025.

V Brně se už desítky let nepostavil žádný nový most. „Při hodnocení jsme ocenili především štíhlou ocelovou konstrukci mostu a velkorysý povodňový park rozšiřující nábřeží řeky do obou stran. Řešení je jednoduché, prostorově velkorysé, flexibilní, dostatečně prostupné pro různé druhy pohybu návštěvníků i s velkým potenciálem plnit funkci biokoridoru," řekl městský architekt Michal Sedláček, který byl členem odborné poroty.

VIDEO: Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. 

Video
Video se připravuje ...

Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. KAM Brno

Fotogalerie
4 fotografie