Dosud se památková ochrana vztahovala jen na samotnou vilu. Nyní zahrnuje kromě ulice před objektem i zahrady spojující vilu Tugendhat s vilou Löw-Beer nebo Arnoldovou vilou. „V pondělí uplynul termín pro podání připomínek, takže by ochrana měla nabýt právní moci. Ještě je teoretická možnost, že někdo odeslal připomínku v pondělí a přijde později poštou," uvedl 2. náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Rozhodnutí zakazuje v ochranném pásmu podnikat zásahy, které by ovlivnily ráz vily a jejího okolí. „Je to krok k tomu, aby nejen samotná vila, ale i její okolí zůstalo nezměněno i pro budoucí generace," dodal Koláčný.

Brno splnilo podmínku po 20 letech

Radní Brna pro kulturu Marek Fišer (Piráti) zdůraznil, že vytvoření ochranného pásma bylo jednou z podmínek, ke kterým se město zavázalo při zápisu do seznamu památek UNESCO. „Jsem moc rád, že se nám po dvaceti letech konečně podařilo našim závazkům dostát," poznamenal Fišer.

Brněnský magnet

Vila Tugendhat je nejnavštěvovanější brněnskou památkou. Vilu navrhl v roce 1928 Ludwig Mies van der Rohe pro Gretu a Fritze Tugendhatovy. Je unikátní svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, vybavením interiéru, technickým zázemím i začleněním do přírody.

Poprvé v dějinách architektury byla při stavbě soukromého domu užita ocelová nosná konstrukce. V letech 2010 až 2012 byla vila zrekonstruována, záměrem oprav bylo stav domu co nejvíce přiblížit původnímu řešení.

Fotogalerie
19 fotografií