Kleště na trhání zubů proto nebudou do dvou tří let často u nemocných s paradentózou vůbec zapotřebí. Experimentální léčba, otestovaná na králících a pak na 19 vybraných pacientech, má totiž výtečné výsledky.

Parodontitida vede k viklavosti až ztrátě zubů. „Napadený zub obklopuje zánětlivá granulační tkáň, která likviduje kost a dáseň kolem sebe. Buňky v této tkáni mohou mít i hojivé účinky, kvůli zánětu tomu ale tak není. Ukázalo se, že při obohacení tkáně o určité látky se změní její chování, které pak začne hrát v náš prospěch,“ uvedl výzkumník Filip Hromčík ze stomatologické kliniky Nemocnice u sv. Anny v Brně.

Stačí milimetr

„Často záleží i na jediném milimetru zachráněné tkáně a my ji už umíme zajistit,“ dodal. Jak? Lékaři z úst pacientovi setřou a obohatí granulační tkáň, která je součástí jeho úst.

Na pár minut vloží do roztoku kyseliny acetylsalicylové a omega-3 mastných kyselin. Tkáň pak vloží do místa zánětu a podpoří tím její hojení. U testovaných pacientů se po půl roce po zákroku podařilo lékařům získat jeden milimetr zdravé tkáně.

VIDEO: Jak sladké nápoje škodí našim zubům? Odpovídá docentka Marie Bartoňová.

Fotogalerie
3 fotografie